NHL: Otkazane prve dvije sedmice sezone

Novi štrajk NHL lige bi mogao dovesti do pada popularnosti hokeja na ledu u Sjevernoj Americi (Reuters)

Američka profesionalna hokejaška liga NHL otkazala je prve dvije sedmice regularne sezone 2012/2013, s obzirom na to da se ne vidi kraj spora u vezi s novim kolektivnim ugovorom između poslodavaca i igrača što je uzrokovalo lockout, saznaje Hina.

Ova odluka utječe na 82 utakmice koliko je planirano da ih se odigra od 11. oktobra i mogla bi dovesti od otkazivanja cijele sezone, kao što je bilo sa sezonom 2004/2005.

“Jako smo razočarani što moramo objaviti ovu vijest. Hokej zaslužuje bolje, navijači zaslužuju bolje i ljudi koji zarađuju od svoje veze s NHL-om zaslužuju bolje”, izjavio je zamjenik glavnog povjerenika za NHL Bill Daly.

Reklama

“I dalje ostajemo predani tome da učinimo sve što je u našoj moći i da postignemo sporazum koji će biti pošten prema igračima, ekipama i našim navijačima.”

Prvaci čekaju

Tako je otkazana utakmica između aktuelnih prvaka Los Angeles Kingsa na domaćem terenu protiv New York Rangersa koja je trebala biti igrana 12. oktobra.

Reklama

Blok utakmica i dalje može biti ponovno dogovoren i preraspoređen ako strane u sporu, poslodavci i igrači postignu sporazum o kraju lockouta, što mnogi stručnjaci smatraju nevjerovatnim.

Do lockouta je došlo jer je istekao prijašnji kolektivni ugovor, a igrači i vlasnici klubova se nisu mogli dogovoriti o podjeli ukupnih prihoda u visini od 3,3 milijarde dolara.

NHL nudi igračima šestogodišnji ugovor u kojem je inicijalnih 49 posto u njihovu korist smanjeno na 47 posto.

Igrači su, prema starom kolektivnom ugovoru, primali 57 posto od prihoda NHL-a i sada ne žele ići ispod 52 posto.

Izvor: Agencije