Rumunija ne može u eurozonu 2019.

Rumunija je u više navrata je izrazila želju da se pridruži eurozoni u periodu između 2018. i 2019. godine (EPA)

Ulazak Rumunije u eurozonu 2019. godine, kao što je Bukurešt do sada najavljivao, nije više izvodljiv, izjavio je guverner Centralne banke Rumunije Mugur Isarescu.

“Rumunija bi, da bi usvojila zajedničku monetu 2019, morala da uđe u predvorje eurozone, da prihvati mehanizam ERM II najkasnije u junu 2016, a pripreme za to su veoma složene“, kazao je Isarescu, prenosi Tanjug.

ERM II je sporazum između Evropske centralne banke i nacionalnih centralnih banaka država članica izvan eurozone kojim se utvrđuje nominalni devizni kurs nacionalne valute koja mora da se kreće u okviru određenog raspona u odnosu na utvrđeni paritet nacionalne valute prema euru.

Reklama

“Prije donošenja bilo kakve odluke, prije nego što se utvrdi novi rok, moramo da potvrdimo plan rada koje su usvojile sve političke stranke, uključujući i opozicione”, istakao je Isarescu.

Pet kriterija

Rumunija, jedna od najsiromašnijih zemalja Evropske unije, u više navrata je izrazila želju da se pridruži eurozoni u periodu između 2018. i 2019. godine.

Reklama

Rumunski premijer Victor Ponta je u decembru prošle godine izjavio da njegova zemlja ispunjava pet kriterija za ulazak, među kojima je javni deficit ispod tri posto bruto društvenog proizvoda (BDP) i javni dug manji od 60 posto BDP-a.

On je tada, međutim, podvukao, da što se tiče realnih kriterija, Rumunija nije u stanju da se odupre konkurenciji u eurozoni, insistirajući na prijeko potrebnom poboljšanju investicija i infrastrukture zemlje.

Iako prosječna mjesečna bruto plata jedva dostiže 540 eura, Rumuni su nakon izbijanja grčke krize postali još uzdržaniji kad je riječ o brzom usvajanju eura.

Izvor: Agencije