Problemi za dvije najveće američke banke

Na osnovu kvartalnih finansijskih izvještaja, izgleda da su dvije najveće američke banke već u problemima. Dvije banke (JP Morgan i Wells Fargo) – dvije vrlo različite strategije, u kritičnom trenutku za sektor.

JP Morgan i ne pomišlja na spuštanje kamata na kredite. Banka je zabilježila pad prihoda hipotekarnih kredita od 84 posto, odnosno pad ukupnog profita od 19 posto. Generalni direktor Jamie Dimon izjavio je kako je najvažnija stvar da banka ne snižava kreditne standarde. Drugim riječima, neće juriti kratkoročne profite, praveći loše odluke u vezi s kreditima.

Wells Fargo, koji je prijavio rekordni neto prihod, ipak je dozvolio više mjesta za manevar kada je riječ o kreditnim standardima.

Reklama

“Te dvije banke imaju malo različite strateške fokuse. Hipoteke su oduvijek bile najunosniji posao za Wells Fargo. Jedan su od najvećih potpisnika hipoteka. Tako da oni neće imati većih materijalnih promjena u načinu kreditiranja, ali zbog dubokog odnosa s klijentima, mislim da će im blago snižavanje kamata biti prijatnije”, tvrdi Joo-Young Lee iz Fitch Ratingsa.

Očekujući veću stopu rasta

Hipotekarstvo je jednostavno loše ovih dana. Februar je bio najgori mjesec za nove stambene kredite od 2000. godine. To je pogodilo Wells Fargo, kao najvećeg hipotekarnog kreditora, tako što im je smanjen prostor za rast u drugim segmentima.

Reklama

JP Morgan nije imao probleme samo na stambenom frontu. Prihodi od trgovine obveznicama pali su za 21 posto. A sve banke uskoro će se morati suočiti s povećanjem obaveznih rezervi, koje određuje američka Centralna banka što, prema procjeni analitičara, prihode u posljednja tri kvartala baca u sjenu planiranih prihoda za naredne dvije godine.

“Mislim da investitori ne mare. Ne gledaju ovaj ili prošli kvartal. Njihova pažnja usmjerena je na 2015. i 2016. godinu, u nadi da će vidjeti veće stope rasta”, izjavio je Paul Miller, analitičar bankarskog sektora.

Ekonomska zajednica sada očekuje finansijske izvještaje ostalih banaka iz američkih velikih pet među kojima se, osim Wells Farga i JP Morgan Chasea, nalaze još i Goldman Sachs, Citigroup i Morgan Stanley.

Izvor: Al Jazeera