Dvije hrvatske županije na njemačkoj crvenoj listi

Prema posljednjim podacima Hrvatska ima 37,7 oboljelih od COVID-19 na sto hiljada stanovnika u prethodne dvije sedmice (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke izdalo je u četvrtak upozorenje za putovanja u dijelove Hrvatske, odnosno u Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju, zbog povećanog broja novozaraženih korona virusom, prenosi agencija Hina.

„Ne preporučuju se putovanja koja nisu nužna, kao npr. turistička putovanja, u ova područja“, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu.

Upozorenje se odnosi na pogoršanu epidemiološku situaciju u ovim dijelovima, Hrvatske a Ministarstvo se pritom poziva na procjenu državnog Epidemiološkog instituta Robert Koch koji je u četvrtak dvije hrvatske županije proglasio područjima visokog epidemiološkog rizika.

Reklama

„Nakon što je epidemiološka situacija u Hrvatskoj više sedmica bila povoljna, broj novozaraženih u posljednje vrijeme naglo raste. U Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji se bilježi više od 50 novih slučaja zaraze korona virusom na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana“, stoji na stranicama Ministarstva vanjskih poslova.

Osobe koje se u Njemačku vraćaju iz ovih područja dužne su nakon povratka podvrgnuti se testu na COVID-19 a vrijeme koje provedu čekajući na rezultat su dužne provesti u samoizolaciji. Povratnici se mogu besplatno testirati na većini glavnih graničnih prijelaza kako željezničkih i cestovnih, tako i u zračnim lukama a na rezultat se u pravilu čeka manje od 48 sati.

Besplatno se mogu testirati i osobe koje se nisu nalazile na područjima koja su proglašena rizičnima.

Reklama

Najava ministra Grlića

Mogućnost da bi Njemačka mogla neke dijelove Hrvatske staviti na svoju crvenu listu, potvrdio je ranije u četvrtak šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman uoči sjednice Vlade, prenosi agencija Hina.

Hrvatski ministar vanjskih poslova rekao je kako je u srijedu razgovarao s njemačkim kolegom Heikom Maasom, te kako Njemačka ne bi trebala cijelu teritoriju Hrvatske staviti na crvenu listu.

„Ići će parcijalno“, kaže Grlić Radman i pretpostavlja kako bi se hrvatske županije s lošijom epidemiološkom slikom mogle naći na njemačkoj crvenoj listi.

Reklama

„Ta odluka tek treba biti donesena“, ističe hrvatski ministar. 

Slovenska i britanska odluka

Očekuje se da će slovenska Vlada u četvrtak staviti Hrvatsku na crvenu listu. Svi Slovenci koji su na odmoru u Hrvatskoj, a žele izbjeći obvezujući karantin od 14 dana morat će se vratiti najkasnije do kraja sedmice, najavio je u srijedu glasnogovornik Vlade Slovenije Jelko Kacin.

Isto bi mogla učiniti i Velika Britanija. Odlukom bi mogle biti pogođene hiljade britanskih turista koji trenutno borave u Hrvatskoj.

Reklama

Grlić Radman ističe da se u ovoj situaciji zemlje vode epidemiološkom slikom, ali i vlastitim interesima. Istakao je da je hrvatski turizam do sada ostvario značajne rezultate.

„Turisti su navikli odlaziti u tradicionalne destinacije. Kada je u pitanju Hrvatska, mislim da smo ostvarili postignuća iznad očekivanja.“

Analiza dvije posljednje sedmice

Prema posljednjim podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Hrvatska ima 37,7 oboljelih od COVID-19 na sto hiljada stanovnika u prethodne dvije sedmice i po tom pokazatelju deveta je od 41 države obuhvaćene svakodnevnim analizama.

Njemačka ima 17,9, Britanija 21, a Slovenija 12,8 oboljelih na 100.000 stanovnika u istom periodu.

Izvor: Agencije