Kacin: U Hrvatskoj je dramatično, ide na ‘crvenu listu’

U Sloveniji je u posljednja 24 sata zabilježeno 37 novih zaraza korona virusom (EPA)

Glasnogovornik slovenske Vlade Jelko Kacin izjavio je u srijedu da će Vlada u četvrtak službeno Hrvatsku staviti na svoju “crvenu listu” epidemiološki nesigurnih država, jer se ondje stanje dramatično pogoršalo, te je pozvao je slovenske turiste i vlasnike nekretnina u Hrvatskoj da se što prije vrate kući.

Svi Slovenci koji su na odmoru u Hrvatskoj, ukoliko nakon povratka žele izbjeći obvezujuću karantin od 14 dana, moraju se vratiti najkasnije do kraja sedmice, kazao je on, prenosi Hina.

Dodao je kako bi, ovisno o gužvi na graničnim prijelazima, rok eventualno mogao biti produžen do ponedjeljka.

Naglasivši da se stanje u Hrvatskoj “dramatično pogoršava”, Kacin je kazao da će Hrvatska s novim zarazama vjerovatno premašiti broj od 40 zaraženih na 1000.000 stanovnika u zadnje dvije sedmice, što je automatski kvalificira za slovensku “crvenu listu”.

Hrvatska ne kontrolira situaciju

Čak da Hrvatska potpuno zatvori noćne klubove, koje slovenski epidemiolozi smatraju glavnim izvorom uvoza korona virusa u Sloveniju, epidemiološka situacija u njoj ne bi se mogla popraviti “u dvije ili tri sedmice” da se sa “crvene” vrati na “žutu” ili “zelenu” listu, ocijenio je Kacin.

Realno, Hrvatska sada “ne kontrolira situaciju” i pojavit će se teškoće i u njenom zdravstvenom sistemu, ustvrdio je.

Kacin slovenskim državljanima koji u Hrvatskoj imaju nekretninu ili jahtu preporučuje da vrijeme do kraja sedmice iskoriste kako bi pospremili stvari za zimu, iako dopušta mogućnost da bi za njih mogao vrijediti poseban režim, onakav kakav je nakon prvog vala epidemije bio dogovoren između dvije vlade.

U Sloveniji je u posljednja 24 sata zabilježeno 37 novih zaraza korona virusom, a Vlada tvrdi da je od toga trećina “uvezenih” slučajeva, i to najviše iz Hrvatske.

Kacin je za Slovensku televiziju kazao da na savjetovanju Vlade i epidemiologa u srijedu razgovaraju samo o stanju u Hrvatskoj te da Vlada za sada, bez obzira na trend rasta slučajeva u Sloveniji i skori početak školske godine, ne razmatra neke druge restrikcije zbog COVID-19.

Ministarstvo turizma: Hrvatska sigurna destinacija

Hrvatska ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac odbacila je navode iz slovenske Vlade kako je u Hrvatskoj stanje dramatično.

“Podsjećamo kako se baš Slovenija u kontinuitetu nalazi u samom vrhu tržišta ključnih za ukupni rezultat hrvatskog turizma, što ilustriraju i pokazatelji eVisitora, prema kojima smo tijekom lipnja 2020. godine zabilježili približno 207.000 dolazaka te 1,1 milijun noćenja s tržišta Slovenije, dok smo u srpnju dosegli razinu od približno 382.000 dolazaka te 3,4 milijuna noćenja”, saopćeno je iz Ministarstva turizma i sporta.

Percepcija Hrvatske je kod većine slovenskih turista dobra, u Hrvatskoj se osjećaju sigurno, s obzirom da je dobro poznaju te su vlasnici brojnih nekretnina (više od 100.000), reagirali su iz Zagreba.

Naveli su kako je ministrica Brnjac u stalnom kontaktu s predstavnicima udruženja u turističkom sistemu, s ciljem osiguravanja potpunog poštivanja epidemioloških mjera u turističkim objektima, kao i mogućnosti uvođenja testiranja za strane turiste u turističkim objektima.

“Hrvatska će nastaviti činiti sve što je u njezinim mogućnostima kako bi mjerodavne inozemne institucije imale sve točne i precizne informacije na temelju kojih donose odluke o uvrštenju zemalja na rizične liste, odnosno na popise sigurnih zemalja”, poručuju iz Ministarstva turizma i sporta. 

Izvor: Agencije