Velika Britanija vjerovatno uklanja Hrvatsku sa liste sigurnih zemalja

Zabrinutost zbog rasta broja zaraženih u Hrvatskoj (EPA)
Zabrinutost zbog rasta broja zaraženih u Hrvatskoj (EPA)

Hrvatska bi u četvrtak mogla biti uklonjena s liste sigurnih koridora za putovanje Velike Britanije, nakon što su tamo potvrđeni prvi uvezeni slučajevi korona virusa povezani s boravkom u Hrvatskoj, prenosi Hina, pozivajući se na Guardian.

Britanska će vlada, piše list, vjerovatno ukloniti Hrvatsku s liste sigurnih zemalja zbog porasta broja slučajeva korona virusa.

Ukoliko dođe do toga, svi koji u Veliku Britaniju uđu iz Hrvatske morat će u 14-dnevni karantin. Odlukom bi mogle biti pogođene hiljade britanskih turista koji trenutno borave u Hrvatskoj.

Britanski ministar saobraćaja Grant Shapps susreo se u srijedu popodne s drugim ministrima kako bi razgovarali o idućim potezima, a službena bi najava mogla biti objavljena već danas.

Nije poznat broj uvezenih slučajeva

Guardianu je rečeno da su službenici vladinog Zajedničkog centra za biosigurnost identifikovali određene slučajeve korona virusa koji su uvezeni u Britaniju iz Hrvatske.

Nije poznato koliko je slučajeva potvrđeno, ni gdje, ali je utvrđeno da je broj uvezenih slučajeva iz Hrvatske na sličnom nivou kao broj potvrđenih slučajeva uvezenih iz Španije, prije nego što je ta zemlja uklonjena s liste sigurnih u roku od samo nekoliko sati, što je izazvalo velike probleme mnogim turistima.

Kada su nedavno Francuska i još nekoliko zemalja uklonjene s liste, vlada je ipak dozvolila rok od 30 sati za prilagodbu pa se vjeruje, navodi list, da će takav slučaj biti i s Hrvatskom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO