Migranti: ‘Hrvatski graničari nas tuku’

Kako navodi policija, migrantu je odmah pružena hitna medicinska pomoć (Reuters)

Humanitarci iz Crvenog križa upozorili su na navode o nasilju koje graničari u Hrvatskoj provode nad migrantima i izbjeglicama koji pokušavaju u tu zemlju ući iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Agencija Associated Press prenosi priopćenje Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca po kojem se desecima ljudi, koji pokušavaju prijeći granicu, svakodnevno liječe nanesene ozljede.

Glasnogovornica Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Nicole Robicheau prenosi riječi migranata i izbjeglica koji su se požalili kako su ih “pretukli hrvatski graničari”.

Reklama

Ipak, humanitarci nisu mogli provjeriti te navode.

Reklama

‘Kontrola granice ne opravdava nasilje’

Regionalni direktor Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca za Europu, Simon Missiri ukazao je da vlade moraju osigurati “dostojanstvo i poštovanje” za sve ljude.

“Želja za kontroliranjem nečije granice ne opravdava nasilje”, upozorio je Missiri.

Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca navodi da je više od 8.000 ljudi ušlo u Bosnu i Hercegovinu ove godine, što je za osam puta više nego prošle.

Samo u posljednjih mjesec dana u BiH je ilegalno ušlo 3.000 ljudi, uglavnom iz Afganistana, Pakistana, Irana ili Sirije.

Izvor: Agencije