Vučić amandmane Crne Gore na Rezoluciju o Srebrenici nazvao ‘prljavom igrom’

Amandmane koje je na nacrt rezolucije o Srebrenici podnijela Vlada Crne Gore, a koji su uglavnom prihvaćeni, Vučić je nazvao ‘prljavom igrom’ i ‘perfidnim trikom’.

Vučić: Srbija će u četvrtak znati ko su joj prijatelji (Andrej Cukić / EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da sutra putuje u New York gdje će se, kako kaže, “boriti protiv rezolucije o Srebrenici” o kojoj će Generalna skupština Ujedinjenih nacija raspravljati 23. maja.

Predlagači nacrta rezolucije o Srebrenici utvrdili su konačnu verziju tog dokumenta, a u preambuli teksta navodi se da je “krivična odgovornost prema međunarodnom pravu za zločin genocida individualizovana”.

Inicijatori predloženog teksta su Njemačka i Ruanda, a amandmane koje je na nacrt podnijela Vlada Crne Gore, a koji su uglavnom prihvaćeni, Vučić je nazvao “prljavom igrom”, prenosi agencija Beta.

“Reč je o prljavoj igri i perfidnom triku. Namerno ostavljaju prostor da postoji jasno zaključivanje moralne i političke odgovornosti”, rekao je Vučić i dodao da će po povratku iz New Yorka reći sa kim je Crna Gora pregovarala oko toga.

“Reč je o jednoj prljavoj igri koja je trebalo Srbiji da zapuši usta”, rekao je, naglašavajući da se o tome Crna Gora nije dogovarala sa Srbijom.

Vučićevo nezadovoljstvo

On je, između ostalog, rekao da se tu radi o “regionalnim platformama za rušenje Srbije koje su uvek postojale”, kao i da su podgorički listovi Vijesti i Monitor “ogorčeno i ogoljeno antisprski mediji”. Naveo je da je ponosan kada je u negativnom kontekstu na njihovim naslovnim stranama.

Referirajući se na amandman koji govori da se radi o individualnoj odgovornosti, Vučić je upitao: “Zašto je onda potrebna rezolucija kada su već donete presude u međunarodnim i domaćim sudovima o individualnoj odgovornosti?”

Također je rekao da će Srbija u četvrtak navečer, po lokalnom vremenu, “znati ko su joj prijatelji”, dodajući da su svi ostali partneri.

On je rekao da nijednim rezultatom neće biti sretan zbog posljedica koje dolaze, ali da će biti ponosan na “preduzetu borbu”.

“Ne govorim o uspehu, nema tu prevelikog uspeha, to je pitanje svega onoga što smo radili sve ovo vreme, ogroman trud, jedna mala zemlja se lavovski suprotstavila najmoćnijim silama sveta”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije