Bh. političke stranke bez dogovora o Izbornom zakonu

Sastanak predstavnika političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine završio je u srijedu bez dogovora i pomaka, a novi susret dogovoren je za 3. svibnja, javio je iz Sarajeva Al Jazeerin reporter Emir Skenderagić.

Sudionici su bili predstavnici Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, Socijaldemokrastke partije Bosne i Hercegovine i Demokratske fronte.

Sastanak je održan u prisustvu veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack i šefa Delegacije Europske unije u Sarajevu Larsa Gunnara Wigemarka.

Reklama

“Stranački čelnici razgovarali su o mogućnosti da pozovu i strane eksperte i članove Venecijanske komisije kako bi im pomogli”, javlja Skenderagić.

Predsjednik HDZBiH Dragan Čović nije dao izjavu okupljenim novinarima.

Dijelovi zakona proglašeni neustavnim

“SDA i SDP okrivljuju Čovića da zagovara nove etničke podjele i ono što nije osporeno presudama Ustavnog suda” Bosne i Hercegovine, javio je Skenderagić.

Reklama

Izmjene Izbornog zakona neophodne su za provedbu rezultata općih izbora, koji se trebaju održati najesen, jer su dijelovi aktualnog zakona krajem 2016. proglašeni neustavnima.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio je dio koji regulira izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno da se “svakom konstitutivnom narodu daje po jedno mjesto u svakom kantonu”.

Time je djelomično uvažena žalba Bože Ljubića, bivšeg predsjedavajućeg u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji je smatrao da Izborni zakon onemogućuje izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda.

Izvor: Al Jazeera i agencije