EU i SAD pozvali na dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH

Ukoliko se rezultati općih izbora ne budu mogli provesti, bit će jako teško formirati institucije vlasti (Fena)

Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars Gunnar Wigemark i američka ambasadorica u ovoj zemlji Maureen Cormack pozvali su bh. političare na postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona po presudi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u predmetu Ljubić.

Ovi m izmjenama bi se zaštitila prava svih konstitutivnih naroda povodom izbora delegata u Domu naroda Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, upozoravajući da bi u suprotnom moglo doći do ozbiljne političke krize.

Navodeći kako je ostalo svega nekoliko sedmica do raspisivanja općih izbora, Wigemark i Cormack, koji su posljednjih sedmica organizirali više sastanaka s vodećim bošnjačkim i hrvatskim političarima u Bosni i Hercegovini, istakli su kako je sve manje vremena za izmjene Izbornog zakona te su konstatirali kako nedostaje politička volja za kompromisom.

Stranci neće nametati rješenja

“Veoma smo zabrinuti činjenicom da bh. lideri zanemaruju svoju odgovornost i ne shvataju ozbiljno rizik izbijanja političke krize. To je neprihvatljivo. Ukoliko se rezultati općih izbora ne budu mogli provesti, bit će jako teško formirati institucije vlasti”, navodi se u zajedničkom stavu američke ambasadorice i specijalnog predstavnika EU-a u Bosni i Hercegovini.

Pri tome su istakli kako stranci neće nametati rješenja, nego je do domaćih političara da se postigne dogovor.

Upozorili su da je potrebna izmjena odredaba Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

“Potrebni su amandmani kojima će se uspostaviti ravnoteža između proporcionalne zastupljenosti, imajući u vidu ulogu Doma naroda Parlamenta Federacije u zaštiti prava svih konstitutivnih naroda i široke geografske zastupljenosti, jer Dom naroda Parlamenta Federacije, kao i Zastupnički dom Parlamenta Federacije, ima potpune zakonodavne ovlasti”, naveli su Cormack i Wigemark.

Vrijeme da lideri pokažu kompromis

U zajedničkom obraćanju oni su istakli kako u kratkom roku do početka maja nije realno postići dogovor o izmjenama odredbi Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine o načinu biranja članova državnog Predsjedništva.

Naveli su da te izmjene moraju biti u skladu s presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci, kojom je naloženo da i predstavnicima manjina treba omogućiti izbor za članove državnog vrha.

“Sada je vrijeme za lidere da pokažu svoje liderstvo kroz kompromis. Ako se ova pitanja ne riješe, to će imati ozbiljne negativne posljedice i potkopat će nastojanja Bosne i Hercegovine za napretkom”, istaknuli su Cormack i Wigemark.

Izvor: Agencije