EU: Zajednica srpskih opština u skladu sa zakonima Kosova

Evropska unija navodi kako nema namjeru mijenjati svoj pristup posrednika u pregovorima Srbije i Kosova (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da “zajednica srpskih opština može biti formirana samo u skladu sa Briselskim sporazumom, njegovim principima i impementacionim planom”. 

Na stajalište Europske unije (EU), koji je prethodno Tanjugu prenijela glasnogovornica Maja Kocijančič, da će zajednica biti formirana u skladu s kosovskim zakonima i primjedbama Ustavnog suda Kosova na Briselski sporazum, Vučić je odgovorio: “Neka pokažu gde to piše”.

U izjavi za Radio-televiziju Srbije rekao je kako je iznenađen takvom izjavom te da predstavnici EU “nisu više statusno neutralni ako im je jedino važna usaglašenost zajednice srpskih opština sa kosovskim Ustavom”.

Reklama

‘EU želi nezavisnost Kosova’

“Iznenađen sam takvom izjavom jer sam im 100 puta rekao u Briselu da će zajednica srpskih opština biti formirana u skladu sa Briselskim sporazumom, principima i implementacionim planom i samo u skladu sa tim. Mi nismo u Briselu jer smo saglasni sa postojanjem kosovske države, kosovske nezavisnosti, već upravo suprotno. Mi smo tu da bismo pregovarali o svemu onome oko čega se ne slažemo”, dodao je Vučić.

Prema njegovim riječima, “oni [EU] nedvosmisleno žele nezavisnost Kosova i to je sada sasvim jasno”.

“Nama ostaje da vidimo šta je to što mi želimo sa sobom, kako želimo, a čini mi se da nam je posle svega ovoga potpuno jasno, ne uvek šta moramo da radimo jer nekad morate da radite i nešto što ne volite, ali bar dovoljno jasno ko nam jeste prijatelj, a koga baš ne možemo takvim imenom da nazovemo”, zaključio je Vučić.

Reklama

Pomoć OSCE-a

Glasnogovornica Europske unije Maja Kocijančič ranije je izjavila da će zajednica srpskih opština na Kosovu biti formirana u skladu sa zakonima Kosova.

U Bruxellesu se najavljuje, prenosi Tanjug, da će u radu na nacrtu statuta ZSO-a upravljačkom timu, koji je formirala Priština, pomagati i eksperti OSCE-a.

Na upit novinara Tanjuga radi li se na nacrtu spomenutog statuta po Briselskom sporazumu, koji predviđa veće ingerencije za kosovske Srbe, ili po odluci Ustavnog suda Kosova, koji te ingerencije spušta na razinu nevladinih organizacija, u Bruxellesu kažu da će ZSO biti formirana “u skladu s kosovskim pravom”.

Reklama

Dodaju da nije sve “crno ili bijelo”, jer je, kako ocjenjuju u Europskoj komisiji, Ustavni sud Kosova također potvrdio neke stvari iz Briselskog sporazuma, koje se odnose na formiranje ZSO-a.

Razgovori na više nivoa

“Asocijacija – zajednica će biti uspostavljena u okvirima zakonodavstva Kosova. Ustavni sud Kosova je ocijenio da je prvobitni dogovor u skladu s Ustavom. Ustavni sud je, također, dodao da će statut asocijacije – zajednice biti baziran u okvirima osnovnih principa o asocijaciji srpskih opština, dogovorenih 25. kolovoza 2015. godine. Odluka Ustavnog suda dodaje da će njegove primjedbe i zaključci poslužiti kao osnova za dalju razradu pravnog čina i statuta”, poručila je Kocijančič.

No, diplomatski izvori Tanjuga kažu da će se razgovori o izradi nacrta statuta ZSO-a voditi na više razina, od kojih će osnovni biti na Kosovu, uz sudjelovanje upravljačkog tima i eksperata OSCE-a.

Reklama

Na upit što će se dogoditi ako za predviđena četiri mjeseca, koja istječu 5. kolovoza, ne bude usvojen nacrt statuta ZSO-a, u EU kažu da ”ne razmišljaju u tom smjeru, jer to je dogovoreni krajnji rok”.

Kada su krajnji rokovi u pitanju, izvori bliski uredu šefice europske diplomacije Federice Mogherini i dalje napominju kako očekuju da za godinu i pol dana, do kraja njezinog mandata, bude finaliziran pravnoobvezujući dogovor o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

‘Ima pozitivnih elemenata’

Europska unija navodi kako nema namjeru mijenjati svoj pristup posrednika u pregovorima i ponavlja da je na Bruxellesu da “olakša razgovore”, a na Beogradu i Prištini da dogovore načine nastavka rada i mirnog rješavanja otvorenih pitanja.

“Mandat je jasan i jasna je obveza jedne i druge strane. EU ih gura od samog početka. Ona ne može preuzeti vlast u Beogradu i Prištini i umjesto njih rješavati stvari”, navode u europskim diplomatskim krugovima.

U Bruxellesu dodaju da u dijalogu Srbije i Kosova “ima pozitivnih elementa”, ali bi svakako više voljeli da su svi dogovori već primijenjeni.

No, na tome se radi, navode iz EU-a.

Izvor: Agencije