Čelnici Kosova dogovorili izradu statuta ZSO-a

Dijalog će biti okončan pravno obavezujućim sporazumom, saopćili su prvi ljudi institucija Kosova (www.president-ksgov.net)

Čelnici Kosova, Hashim Thaci, Kadri Veseli i Ramush Haradinaj, dogovorili su u ponedjeljak korake za izradu statuta zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, saopćeno je iz Thacijevog kabineta.

“Na sastanku je zaključeno da se uspostavi široka institucionalna radna grupa, koja će sarađivati s upravnim timom i Misijom OSCE-a na Kosovu za izradu statuta zajednice opština sa srpskom većinom, u skladu s Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda Kosova”, navodi se u saopćenju.

Poslije nedavnog sastanka u Briselu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini i Thacijem, srbijanski predsjednik je prenio da su predstavnici Evropske unije jasno rekli Thaciju da se pristupi formiranju ZSO-a.

Trojica kosovskih čelnika, kako se navodi u saopćenju, razgovarali su o aktuelnim dešavanjima u dijalogu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

U saopćenju se, također, navodi da će dijalog biti okončan pravno obavezujućim sporazumom.

‘Posljednja runda dijaloga sa Srbijom’

Oni su se složili da je dijalog sa Srbijom “nacionalni interes Kosova” te da bi se na tom pitanju trebale ujediniti sve političke snage, navodi se u saopćenju objavljenom na internetskoj stranici predsjednika Kosova, prenosi Tanjug.

Iz Thacijevog kabineta je ranije u ponedjeljak saopćeno da je predsjednik Kosova naložio izradu statuta ZSO-a, što je u Prištini protumačeno kao posljedica posljednje runde dijaloga s predsjednikom Srbije.

Mediji u Orištini mediji su tim povodom prenijeli da između Thacija i Haradinaja ne postoji saglasnost o pitanju formiranja ZSO-a, podsjećaju da je premijer Kosova u petak, dok je u Briselu trajao dijalog, rekao da Priština nije počela izradu statuta ZSO-a te da on nije ni pročitao Briselski sporazum, koji je potpisan još 2013. godine.

Ustavni sud Kosova je dvije godine kasnije ocijenio da je više tačaka tog sporazuma u suprotnosti s Ustavom Kosova.

Izvor: Agencije