Analitičari o najavi odlaska Angele Merkel i rješenju za Kosovo

Angela Merkel je obilježila posljednjih desetak godina ne samo u svojoj zemlji, već i u Evropi (EPA)

Odlazak nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je najavila da se neće kandidovati za novi mandat, uticaće na sve što se bude događalo u Evropi, pa tako i na dijalog Srbije i Kosova, uveren je generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

On ne želi u ovom trenutku da spekuliše na koji način bi povlačenje Angele Merkel moglo da ima posledice po uticaj i ulogu Nemačke na rešavanje pitanja Kosova, zemlje koja je u poslednje vreme obuzdavala izvestan entuzijazam po pitanju mogućnosti da se pitanje Kosova reši razgraničenjem.

Veruje da je rano za prognoze u kom smeru bi to moglo ići, jer se još ne zna ko bi mogao da zameni aktuelnu kancelarku, niti kakva će politika biti vođena.

Reklama

Angela Merkel je, podseća Svilanović, obeležila poslednjih desetak godina ne samo u svojoj zemlji, već i u Evropi.

Kakva će biti ‘nova’ Evropa

“Ostavila je strahovito važan pečat i teško je uporediti je sa bilo kojim evropskim liderom decenijama unazad”, primećuje Svilanović.

Njen odlazak će zato uticati na sve što se bude događalo u Evropi, ne samo na dijalog o Kosovu, podvlači Svilanović.

Reklama

“U ovom trenutku me više interesuje kako će izgledati ta druga Nemačka kada ona ne bude više kancelar i ta druga Evropa, pogotovo Evropska unija”, navodi Svilanović.

Svilanović ističe veliki ugled i značaj Angele Merkle na region zapadnog Balkana i dodaje da su svi koji se nalaze u procesu pridruživanja zainteresovani za to kako će izgledati ta “drugačija unija” u odnosu na onu koju poznajemo poslednjih nekoliko decenija.

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Ðukanović ističe da “apsolutno neće” doći ni do kakve suštinske revizije stavova Berlina.

Reklama

“Mislim da su manje više sve relevantne političke partije u Nemačkoj gotovo na istovetnim pozicijama”, odgovara Ðukanović na pitanje da li će najava odlaska Angele Merkel uticati na snagu nemačkog stava o konačnom rešenju Kosova.

Kontinuitet prema Srbiji

I profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Slobodan Samardžić smatra da najava promena u Berlinu neće imati uticaj, ili bar neće imati nekog značajnijeg uticaja.

“U svakom slučaju, Angela Merkel će ostati kancelar sve dok bude vlada trajala. Da li će ona biti prevremeno raspuštena ili ne, to se ne zna. Ona vodi tu politiku i, osim toga, ta politika Nemačke prema Srbiji, prema Kosovu, ne zavisi samo od kancelara, niti je kancelarka nju formulisala”, naveo je Samardžić.

Reklama

“To je velika ekipa, koja je to u nemačkoj vladi radila, i praktično od devedesetih godina naovamo postoji kontinuitet nemačke politike prema Srbiji. Ona se, zapravo, bazira na stavu da Srbija treba da postane, kako bih rekao, jedna zavisna država, kao što su i sve ostale balkanske države”, kaže on.

Prema njegovim rečima, nemačka politika je homogena, kompaktna i ne zavisi od jednog čoveka, pa niti od Merkel, i drži se iste linije od deset tačaka kancelarke do sedam tačaka Andreasa Schockenhoffa iz 2011. godine.

Odlazak je neminovnost

“I tu su nemački funkcioneri i vladini i parlamentarni kao jedan”, ističe Samardžić.

Svilanović još ukazuje da je odlazak Angele Merkel neminovnost i da ne treba praviti dramu od toga što se jedan veliki lider u jednom momentu povuče.

“Veoma uvažavam to kako je vodila svoju zemlju, kako je pozicionirala svoju zemlju u EU, gurala svoje vrednosti, ali s druge strane, moraju se menjati ljudi na izvršnim funkcijama”, naveo je Svilanović.

Izvori: Agencije