Thaci: EP shvata šta je najrealnija opcija za Kosovo

Evropski parlament je jedina institucija koja se prema Kosovu odnosi kao prema nezavisnoj i suverenoj državi, navodi Hashim Thaci (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci zahvalio je Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta, koji je prihvatio Izvještaj o napretku Kosova, a u kojem je sadržan i kompromisni amandman o mogućoj opciji “korekcije granice između Kosova i Srbije”.

“Pozdravljam i zahvaljujem europskim zastupnicima na izglasavanju podrške viznoj liberalizaciji i konačnom mirovnom sporazumu između Kosova i Srbije u Vanjskopolitičkom odboru EP-a”, napisao je Thaci na svom Facebook profilu.

Smatra da je podrška viznoj liberalizacija “ne samo zaslužena”, već, kako kaže, “i nepravedno odgođena”.

Reklama

“O konačnoj fazi dijaloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije pozdravljam činjenicu da Vanjskopolitički odbor EP-a poziva na sveobuhvatan i pravnoobvezujući sporazum, koji će prihvatiti sve strane, koji će osigurati multietnički karakter naših država i neće praviti granice duž etničkih linija”, naveo je Thaci.

‘Status quo je opasan’

Smatra da je takav pristup u Izvještaju o Kosovu, koji će, kako očekuje, biti izglasan i na plenarnoj sjednici, “identičan pristupu i argumentima za konačni sporazum”.

“Nacrt je dokaz da su europski zastupnici shvatili šta je najizvjesnija i najrealnija opcija za konačan sporazum, koji će osigurati da Srbija prizna Kosovo i članstvo [Kosova] u Europskoj uniji, NATO-u i Ujedinjenim narodima”, naveo je Thaci.

Reklama

Nada se da će navedeni nacrt pomoći svima na Kosovu, odnosno institucijama i političkim strankama, da razumiju koja opcija može dovesti do konačnog sprozuma.

“EP je jedina institucija koja se prema Kosovu odnosi kao prema neovisnoj i suverenoj državi. Stoga je glasanje u tom odboru snažna podrška konačnom sporazumu, koji će pomoći da se prevaziđe trenutno opasni status quo, koji pokazuje pogoršavajuće tendencije ne samo za Kosovo, nego i za regiju”, napisao je Thaci na Facebooku.

Izvor: Agencije