Njemačka: Otkriven veliki lanac prevara preko pozivnih centara na Balkanu

Njemački istražni organi su, uz pomoć Europola i lokalnih snaga policije, izvršili pretrese u dvanaest pozivnih centara u Srbiji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Libanu.

Do prevare je došlo u 6.000 slučajeva, pri čemu je počinjena šteta od preko 10 miliona eura (EPA-EFE/Matthias Schumann)

Vlasti u Njemačkoj razbile su, uz pomoć Europola, dosad najveći lanac prevara preko pozivnih centara smještenih u zemljama zapadnog Balkana i Libanu.

„Istražnim organima u Baden-Wuerttembergu pošlo je za rukom razotkriti najveći do sada slučaj prevara preko pozivnih centara u Evropi“, rekao je ministar unutrašnjih poslova savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg Thomas Strobl, prenosi Hina

Prema njegovim informacijama, njemački istražni organi su, uz pomoć Europola i lokalnih snaga policije, 18. aprila izvršili pretrese u dvanaest pozivnih centara u Srbiji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Libanu i pritom uhapsili 20 osoba.

Jedan od pozivnih centara nalazio se i u Novom Pazaru u Srbiji.

Kako je saopćeno, uposlenici pozivnih centara pozivali su osobe u Njemačkoj predstavljajući se kao članovi rodbine, pripadnici državnih službi ili finansijskih centara i od žrtava različitim metodama iznuđivali novac.

Kriminalci su od žrtava tražili novac pod izlikom da bi nekog člana rodbine izvukli iz neprilika ili su prijetili kaznama zbog navodnih prekršaja koje su žrtve počinile.

Više od milion poziva

Prevare su otkrivene nakon što je uposleniku jedne banke upalo u oči da klijent želi transferirati 100.000 eura na nepoznati račun u inostranstvu.

Istražitelji su od decembra zabilježili preko milion poziva, a do prevare je došlo u 6.000 slučajeva, pri čemu je počinjena šteta od preko 10 miliona eura.

„Ova kaznena djela su posebno podla i nemilosrdna jer se poigravaju sa strahovima i neprilikama ljudi“, rekao je Strobl i najavio da će vlasti protiv počinitelja nastupiti „svim sredstvima“ koje stoje na raspolaganju pravnoj državi.

U Njemačkoj se redovno otkrivaju slučajevi prevara preko telefona pri čemu su žrtve najčešće starije osobe ili osobe migrantskog porijekla.

Izvor: Agencije