Evropa se treba više angažirati na zapadnom Balkanu

Gabriel kaže da je problematična situacija izazvana domaćim problemima i utiskom da je Evropska unija napustila regiju (Arhiva)

Evropska unija trebala bi mnogo više raditi na svojoj vidljivosti u regiji zapadnog Balkana, smatra ministar vanjskih poslova Njemačke Sigmar Gabriel.

On je na Osmoj konferenciji ministara vanjskih poslova jugoistočne Evrope Instituta Aspen o ekonomskom i političkom razvoju regije, održanoj u Berlinu u utorak, rekao da se Brisel treba više angažirati i investirati u toj regiji.

To je naročito važno sada kad su tenzije u porastu, a političke i etničke podjele sve vidljivije, prenosi European Western Balkans.

Reklama

On je naveo da je problematična situacija izazvana domaćim problemima, kao i utiskom da je Unija napustila regiju.

Politički direktor Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Andreas Michaelis rekao je da su potrebni konkretni zajednički projekti, kao i da treba značajno povećati njihov broj.

Povećanje kredibiliteta

“Finansijski resursi ne bi trebali biti problem, jer će posljedice nemijenjanja trenutnog stanja sigurno mnogo više koštati Njemačku i EU”, smatra on.

Reklama

Ta promjena, kako je dodao, ne treba biti emocionalna već mora biti usmjerena na povećanje kredibiliteta integracijskog procesa.

Na panelu o ekonomskom razvoju zapadnog Balkana zaključeno je da je u proteklih deset godina u regiji postignut suštinski napredak, a da je najveći problem vladavina prava.

Ocijenjeno je da u regiji postoji stabilan ekonomski rast, poboljšanje konkurentnosti regionalnih privreda, kao i pravnih i političkih uvjeta, što privlači veći broj investitora.

Također je poručeno da je najveći izazov u budućem ekonomskom razvoju regije vladavina prava te da zemlje trebaju više raditi na osiguravanju stabilnog pravnog i političkog okruženja, koje će privući nove investitore.

Izvor: Agencije