Gabriel: Ako želi u EU, Kosovo mora popraviti odnose sa Srbijom

'Kosovo i Srbija ući će u Evropsku uniju budu li vjerovali jedno drugome', rekao je Gabriel (EPA)
'Kosovo i Srbija ući će u Evropsku uniju budu li vjerovali jedno drugome', rekao je Gabriel (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel pozvao je u četvrtak Europsku uniju da podupre infrastrukturne projekte na zapadnom Balkanu te je istaknuo da Kosovo mora poboljšati odnose sa Srbijom želi li napredovati na putu u članstvo u EU-u.

“Njemačka stoji iza svog obećanja o potpori zemljama zapadnog Balkana na putu u EU. Njemačka stoji iza svog obećanja i drži vrata otvorenima”, rekao je on tokom posjeta Prištini.

Nakon sastanka s kosovskim premijerom Isom Mustafom njemački šef diplomacije pozvao je Skupštinu Kosova da finalizira sporazum o granici s Crnom Gorom kako bi se deblokirao sporazum o viznoj liberalizaciji.

Oporbene stranke na Kosovu suprotstavljaju se graničnom sporazumu i za sada nije jasno može li on dobiti potrebnu dvotrećinsku potporu u parlamentu.

Vjerovati jedni drugima

Gabriel, sada šef diplomacije, a donedavno njemački ministar gospodarstva, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Mustafom izjavio je da EU također treba napraviti “puno više” u potpori Kosovu i drugim balkanskim zemljama koje rade na ispunjavanju strogih europskih kriterija za ulazak u članstvo.

“To će stajati novaca, no bit će relativno jeftino u usporedbi s alternativom, oživljavanjem starih tenzija u regiji. Europi bi bilo pametno da inzistira na ispunjavanju svih kriterija, ali da napravi i više od toga… pomogne poboljšati uvjete života ovdašnjih ljudi, tako da ne gube vjeru u Europu”, istaknuo je Gabriel.

Njemački šef diplomacije posebice je istaknuo da je nužno za Kosovo, Srbiju i druge zemlje da rade na poboljšanju međusobnih odnosa i grade povjerenje potrebno za buduće članstvo u EU-u.

“One će u konačnici ući u EU jedino ako budu vjerovale jedna drugoj”, kazao je.

Sličnu poruku Gabriel je dan ranije uputio i Srbiji izjavivši da je Njemačka podupire na putu za članstvo u EU-u, no da Srbija mora raditi na reformama i popraviti odnose s Kosovom.

Premijer Mustafa izrazio je zahvalnost na njemačkoj potpori Kosovu, istaknuvši da njegova zemlja nastoji provesti sporazume koje je već postigla sa Srbijom u vezi s normalizacijom odnosa.

Srpska manjina protiv vojske

“Vjerujemo da je dijalog dao rezultate u smanjivanju tenzija u odnosima Kosova i Srbije”, rekao je Mustafa.

Kosovski premijer istaknuo je da Kosovo želi i treba imati svoju vojsku, no da to treba biti ostvareno uz potporu NATO-a, EU-a i SAD-a.

Kosovo je prošlog tjedna, pod pritiskom tradicionalnih saveznika NATO-a i SAD-a, odgodilo svoje planove o uspostavi vlastite vojske.

Njemački ministar vanjskih poslova s tim u vezi je kazao da je važno da bilo kakav plan o vlastitoj vojsci bude pokrenut u koordinaciji sa srpskom manjinom, koja se oštro protivi uspostavi kosovske vojske.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO