Tužiteljstvo BiH formiralo predmet u slučaju ‘Softić’

Softić je bivši agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu (Anadolija)

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet u slučaju Sakiba Softića, bivšeg agenta Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, potvrdio je glasnogovornik državnog Tužiteljstva Boris Grubešić.

Dodao je da je u vezi s tim zadužen postupajući tužitelj te da je predmet formiran nakon zaprimanja prijave u “slučaju ‘Softić'”.

U ovoj fazi postupka nije mogao govoriti o daljnoj proceduri.

Reklama

Slučaj se odnosi na postupanje Softića, kao agenta Bosne i Hercegovine, u proceduri podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

Sud nije priznao legitimitet

Sud je krajem svibnja prošle godine obavijestio Softića da ga ne smatra agentom Bosne i Hercegovine pred tim sudom, navode mediji.

Usprkos tome, Softić je krajem veljače podnio zahtjev za reviziju spomenute presude.

Reklama

Sud nije priznao legitimitet agenta Softića jer nije dobio odluku, odnosno suglasnost za pokretanje revizije od svih članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao kolektivnog šefa države.

Softića je kazneno prijavio Narodni demokratski pokret, čiji je predsjednik Dragan Čavić potvrdio da je prijavljen i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Prijava protiv Softića podnesena je zbog lažnog predstavljanja. Podnesena je i krivična prijava protiv Izetbegovića. Tako se štiti ustavni kapacitet Bosne i Hercegovine”, naveo je tada Čavić.

Reklama

‘Mišljenje registrara, a ne suda’

O prijavi protiv Izetbegovića, koga NDP proziva za zloupotrebu službene dužnosti, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nije se očitovalo.

Softić je bh. javnosti nedavno poručio da je pismo iz 2016. godine u kojem piše da nije agent te da mu za reviziju treba novo imenovanje “mišljenje jednog registrara suda, a ne mišljenje institucije Međunarodnog suda pravde”.

Potvrdio je tada da je 9. ožujka primio obavijest registrara Međunarodnog suda pravde po kojoj taj sud neće poduzimati nikakve aktivnosti po dokumentu koji mu je predao 23. veljače 2017., naslovljenom kao “Aplikacija za reviziju presude od 26. veljače 2007. godine u predmetu primjene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore)”.

Reklama

Kao razlog naveli su sadržaj odgovora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, po kojem “nikakva odluka nije donesena od kompetentnih organa Bosne i Hercegovine, u ime Bosne i Hercegovine kao države”.

Genocid u Srebrenici

“Nema tu ni slova o statusu Sakiba Softića kao agenta u postupku revizije presude Međunarodnog suda pravde […] Priča o punomoći agenta duboko je ispolitizirana i zloupotrijebljena u dnevnopolitičke svrhe. A prilika za to je pronađena na veb-stranici Suda”, poručio je Softić.

Sud je presudio da, iako masakr u Srebrenici, gdje su snage bosanskih Srba ubile gotovo 8.000 muškaraca i dječaka u 1995. predstavlja genocid, nije našao dokaza da je Srbija odgovorna za ta ubojstva.

U presudi se, međutim, navodi da je Srbija prekršila Konvenciju o genocidu jer je trebala spriječiti genocid i kazniti vojnog zapovjednika, generala Ratka Mladića.

Izvor: Agencije