Tužilaštvo BiH formirat će predmet protiv Sakiba Softića

Hag je obavijestio Sakiba Softića da on više nema legitimitet da zastupa Bosnu i Hercegovinu (Anadolija)

Državno Tužilaštvo formirat će predmet i provjeriti navode koji se tiču postupanja Sakiba Softića kao agenta BiH u postupku podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH. Nije precizirano da li će provjerom navoda biti obuhvaćen Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Međunarodni sud pravde u Hagu krajem maja prošle godine obavijestio je Sakiba Softića da on više nema legitimitet da zastupa Bosnu i Hercegovinu ako bi se pristupilo zahtjevu za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid, saopćio je ovaj sud.

Kako se navodi u saopćenju ovog suda, ta institucija je 25. maja 2016. primio Softićevo pismo u kojem je poslao upit o tome važi li njegov legitimitet u slučaju revizije presude u slučaju tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid, donesene 2007. godine.

U pismu od 26. maja 2016. ovaj sud informirao je Softića da je potrebno njegovo novo imenovanje kao bh. agenta, koje je trebalo izvršiti Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, navodi se.

S obzirom na to da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije ponovo imenovalo Softića za agenta, njegov legitimitet više nije važio.

“Nijedan dokument kojim se potvrđuje imenovanje g. Softića u svrhu procesa za reviziju presude iz 2007. sud nije primio”, dodaje se u saopćenju.

Srbija nije odgovorna

Sud je u 2007. presudio da, iako masakr u Srebrenici, gdje su snage bosanskih Srba ubile gotovo 8.000 muškaraca i dječaka u 1995. predstavlja genocid, nije našao dokaza da je Srbija odgovorna za ta ubistva.

U presudi se, međutim, navodi da je Srbija prekršila Konvenciju o genocidu jer je trebala spriječiti genocid i kazniti vojnog zapovjednika, generala Ratka Mladića.

Izvor: Agencije