PIC: Entiteti nemaju pravo otcjepljenja

Inzko je ponovo pozvao političke stranke da riješe pitanje održavanja izbora u Mostaru (Al Jazeera)

U Sarajevu je zasjedao Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), kojim predsjedava visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko.

PIC je upozorio da “entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da zakonski postoje samo na osnovi Ustava BiH”, javlja Hina.

Upozorili su da  Visoki međunarodni predstavnik još ima velike ovlasti za provođenje Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Reklama

Rusija protiv ulaska BiH u NATO

Na zajedničku izjavu PIC-a, samo je ruski ambasador uložio paragraf, jer nije bio saglasan sa budućnosti Bosne i Hercegovine u NATO-u.

Inzko je podsjetio da su sva tri člana Predsjedništva BiH 2010. godine tražila Akcioni plan za članstvo u NATO-u.

Reklama

Ponovo je pozvao bh. stranke da riješe pitanje održavanja izbora u Mostaru.

Rekao je da on neće nametati rješenje, jer za to nema saglasnosti Vijeća za provedbu mira.

„Mi imamo 12 zemalja na PIC-u, to je moj Savjet bezbjednosti, i tamo mora postojati neka kritička masa da daju podršku da ja intervenišem i to u PIC-u još nije slučaj, a možda će se mijenjati 2. jula, ja ne znam”, rekao je Inzko.

Reklama

U saopćenju PIC-a se navodi: „Upravni odbor je još jednom potvrdio temeljno načelo da Mostar mora ostati jedinstvena, višenacionalna jedinica lokalne samouprave. Upravni odbor je pozvao političke čelnike da riješe pitanje izbora u Mostaru neovisno o drugim pitanjima, kako bi ispunili svoje obaveze vezane za poštivanje međunarodnih demokratskih standarda, ljudskih prava i vladavine zakona“.

Objaviti rezultate popisa

Iz PIC-a su također pozvali političke, društvene i vjerske vođe u BiH da rade na unapređenju pomirenja, međusobnog razumijevanja i tolerancije i da se suzdrže od negativne politike i politike podjela, radnji i izjava koje mogu imati  učinak radikalizacije pojedinaca i zajednica.

Pozvali su i institucije vlasti u BiH da se još snažnije odupru prijetnjama terorizma, te su pozdravili poteze Islamske zajednice BiH u tom smislu.

Vijeće je naglaslio važnost objavljivanja rezultata popisa stanovništva provedenog 2013. u BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije