Zvizdić: Vijeće ministara BiH nema ovlasti za popis

BiH održava dinamiku u pogledu realizacije mjera iz reformske agende, rekao je Zvizdić (Anadolija)

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH da će to ministarsko tijelo razmatrati odluku Agencije za statistiku BiH o jedinstvenoj metodologiji u vezi obrade podataka sa popisa stanovništva u BiH, ali da u tom smislu nema nikakve ovlasti.

“Dogovorili smo danas da ćemo analizirati materijal koji nam je dostavio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić. Naravno, u njegovom izvještaju jasno je da Vijeće nema nikakvu naredbodavnu ovlast nad radom Agencije, niti može da promijeni tu odluku i u tom smislu se ništa nije promijenilo u Zakonu u popisu, definisano je da Agencija utvrđuje metodologiju popisa, da to potpisuje direktor Agencije. Dakle, zakoni su jasno definisali nadležnosti”, rekao je Zvizdić, prenosi agencija Anadolija.

Spor oko popisa

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavili su prošle sedmice da neće priznati rezultate objave popisa u BiH. Najavili su povlačenje predstavnika RS-a iz Agencije za statistiku BiH.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH obavljen je od prvog do 15. oktobra 2013. godine.

Agencija za statistiku BiH je, nakon mjeseci neuspješnih pregovora čelnika Zavoda za statistiku Federacije BiH i Agencije za statistiku Republike Srpske, 18. maja ove godine donijela odluku o jedinstvenom programu obrade podataka Popisa stanovništva u BiH provedenog 2013. godine.

Dan ranije je Agencija Vijeću ministara BiH uputila prijedlog da rok za objavljivanje rezultata bude kraj 2016. godine, umjesto 1. juli.

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić tada je izjavio kako je usvojena metodologija u potpunosti u skladu sa preporukama Međunarodne posmatračke operacije (IMO) što je kasnije tokom posjete Sarajevu potvrdio i predsjedavajući IMO-a za popis stanovništva i domaćinstava u BiH i direktor pri Uredu za statistiku Evropske komisije (Eurostat) Pieter Everaers.

Prema njegovim riječima, naredna sjednica Vijeća ministara BiH očekuje se početkom iduće sedmice.

“Svaki član Vijeća ministara BiH će imati mogućnost dati svoje mišljenje, ali očekujem nastup utemeljen na zakonu. Bilo koji član koji bude tražio reakciju Vijeća ministara BiH, mora pokazati zakon i članove zakona gdje je Vijeće ministara BiH to dužno uraditi, to mora biti utemeljeno na zakonu, a ne na paušalnom pristupu”, zaključio je Zvizdić.

Reformski put

Zvizdić je rekao kako je na sjednici zaključeno kako BiH održava dinamiku u pogledu realizacije mjera iz reformske agende na euroatlantskom putu.

“Danas smo se osvrnuli na dio realizacije aktivnosti koji je u našoj nadležnosti. Dosadašnji stepen realizacija je na nivou koji govori o kredibilitetu, od ukupno 32, realizovano je 18 mjera, dok su entitetske vlade realizovale više od 30 posto predviđenih mjera. Agenda se provodi u dinamici, kako je zacrtano. Usvojili smo Nacrt zakona u pružanju besplatne pravne pomoći, to će ići u parlamentarnu proceduru. Želimo održati dinamiku i u konkretizaciji pokazati da želimo da napredujemo”, istakao je Zvizdić.

Na pitanje o važnosti postojanja državnog RTV emitera, Javnog radio-televizijskog servisa u BiH, Zvizdić je rekao: “Svjestan sam situacije koja se trenutno dešava na javnom servisu koji predstavlja jedan od ključnih demokratskih instrumenata, to je naš prozor prema javnosti. Zato je javni servis izuzetno važan za građane i cijelu BiH. Ovim putem apelujem na parlamentarne zastupnike da se taj zakon stavi na dnevni red, ozbiljno prostudira i da poštujemo važeće zakonske norme”, rekao je kratko Zvizdić.

Izvor: Agencije