Puljić: Nedopustivi Dodikovi napadi na Komaricu

Biskup Komarica je poznati borac za istinu i jednakopravnost, kazao je kardinal Puljić (Al Jazeera)

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić osudio je napade na banjalučkog biskupa Franju Komaricu a posebno one koji dolaze od predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, ističući kako je riječ o nedospustivom postupanju političara koji „ujedno bježi od istine o stradanjima Hrvata na području RS-a tokom proteklog rata u Bosini i Hercegovini“.

U izjavi koju je prenijela Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA) kardinal Puljić uputio je i zamjerke hrvatskim političarima u BiH koje je upozorio kako nikada nisu na ozbiljan način otvorili pitanje statusa Hrvata u RS-u.

“Nedopustive su i za svaku osudu prijetnje entitetskog predsjednika Dodika i pojedinih drugih predstavnika vlasti biskupu Komarici, poznatom borcu za istinu i jednakopravnost. Umjesto da napokon poduzmu nužne korake za ispravljanje brojnih nepravdi nanesenih slabijima, očita je želja da se prijetnjama utiša jedan od rijetkih glasova koji se ne miri s potpunim iskorjenjivanjem svega što je hrvatsko i katoličko u cijelom entitetu RS”, stoji u izjavi kardinala Puljića.

Reklama

‘Nepravde koje vape u nebo’

Kazao je kao se u potpunosti pridružuje pozivu biskupa Komarice političarima kako u BiH, odnosno u RS-u, tako i u Hrvatskoj da se napokon počnu ispravljati nepravde učinjene Hrvatima u BiH, posebno onima s područja Banje Luke koji su najprije prognani a potom im se desetljećima spriječava povratak.

Kako je i sam rođen u okolici Banje Luke, nave je kako stoga ima dodatnu potrebu pozvati sve da taj grad bude mjesto zajedničkog življenja u različitostima, ali i mjesto gdje će se ispraviti ratne nepravde nanesene Hrvatima među kojima su i članovi kardinalove, kao i biskupove obitelji.

Reklama

To je, kako ističe kardinal Puljić, istodovremeno i zadaća svih političara u svim mjestima u kojima su počinjenjene nepravde nad onima koji su u manjini.

“Među nepravdama, koje vape u nebo, jest i nemogućnost mnogih da pronađu posmrtne ostatke svojih najbližih te da ih dostojno sahrane i pored njih se Bogu pomole. Zar se mogu nadati dobru i Božjem blagoslovu oni koji poštuju grobove svojih pokojnih, a u isto vrijeme priječe da oni drugi i drugačiji čine to isto?”, upitao je kardinal Puljić.

Vrhbosanski je nadbiskup optužio hrvatske dužnosnike u BiH da nikada nisu otvorili pitanje položaja Hrvata u Republici Srpskoj niti su se za njih zauzeli.

Reklama

“Očekujem od međunarodnih predstavnika u Bosni i Hercegovini i od svih vlasti na državnoj razini, a na osobit način od hrvatskih predstavnika vlasti u BiH, koji nikada nisu na ozbiljan način postavili pitanje jednakopravnosti Hrvata na teritoriju RS-a, da se suprotstave politici, kako ih pojedini nazivaju, etnički čistih prostora, jer je to u suprotnosti sa svim zakonima utemeljenim na pravdi i jednakopravnosti, a na osobit se način protivi Božjim zakonima”, kazao je Puljić.

Izvor: Agencije