Dodik prijeti biskupu Komarici sudskim progonom

Potpredsjednik bh. entiteta Republike Srpske Ramiz Salkić jedini je političar koji je posjetio Komaricu (Pixsell)

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je da se banjalučki biskup Franjo Komarica javno izvini zbog izjave u kojoj je uporedio događaje u ratu u Banjoj Luci sa stradanjima na Bleiburgu. 

“Pozivam biskupa da se javno ogradi i izvini zbog te izjave”, kazao je Dodik na konferenciji za medije, dodavši kako će u protivnom prekinuti svaku saradnju sa biskupom, piše Večernji list

“Znam da postoje zakonske mogućnosti zbog širenja mržnje i netolerancije”, rekao je, dodajući kako stoga misli da bi biskupovo javno izvinjenje bilo “najprimjerenije”.

Nakon Dodikovog otvorenog pisma biskupu, njegovu izjavu su kritizirali i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i opozicijska Partija demokratskog progresa (PDP).

Gradski odbor Srpske demokratske stranke (SDS) Banja Luke saopćio je da se radi o “skandaloznom stavljanju znaka jednakosti između sudbine fašističkih bleiburških zločinaca i slobodarskog duha građana Banjaluke i Krajine”.

Iz Saveza logoraša RS od biskupa Komarice su zatražili da podnese ostavku.

Posjeta Salkića

Istovremeno, potpredsjednik bh. entiteta Republike Srpske Ramiz Salkić jedini je političar koji je posjetio Komaricu kako bi ga podržao.

Kako je saopćeno iz Salkićevog ureda, on i biskup razgovarali su o povratku Hrvata u Bosansku krajinu i Posavinu pri čemu su zaključili da je on slab i da imovina brojnih prognanika stoji napuštena i propada.

Komarica je prije nekoliko dana uporedio stradanje na Bleiburgu sa događajima u Banjoj Luci tokom rata: “Mi smo ovdje Bleiburg. To je muka i to sam želio u Bleiburgu da poručim”, rekao je odgovarajući na pitanje novinara zašto je 14. maja išao u Bleiburg gdje je predvodio misu.

“Ljudi, što vi govorite ovdje? Dođite u Banjaluku pa vidite, tamo je Bleiburg. Gdje su Banjalučani, zašto su oni pobijeni, zašto je njima oduzeto pravo na identitet? Nemaju pravo na svoje rodno mjesto. To je Bleiburg za mene”, dodao je.

Izvor: Agencije