Kome će crnogorske manjine dati glas

Građani Crne Gore u nedjelju biraju novu vladu. Na redovnim parlamentarnim izborima učestvuje 17 lista, među kojima i manjinske stranke – bošnjačka, albanske i jedna hrvatska.

Predstavnici ove tri manjine su proteklih godina bili dio vladajuće koalicije, a analitičari procjenjuju kako će, ukoliko osvoje dovoljan broj glasova, to biti i nakon izbora.

Dok hoda ulicama rodnog Rožaja, grada na sjeveru države, Semir Kardović se, kaže, osjeća slobodno. On je jedan od 53.000 Bošnjaka u Crnoj Gori i na predstojećim izborima, bez dileme, svoj glas dat će nacionalnoj partiji.

Reklama

“U Rožajama je bošnjačka stranka evo dvije godine na čelu, mislim da je urađeno dosta toga i da je u planu da se uradi dosta toga. Ako želite da vas neko poštuje – poštujte sami sebe, budite dosledni sebi i to ima svoju snagu“, govori Kardović.

Pitanje općine Tuzi

Mark Lulgjuraj je Albanac i živi u Tuzima, mjestu kraj Podgorice čiji stanovnici godinama traže status općine. Za razliku od Kardovića, osjeća se diskriminirano, a albanskim partijama zamjera što su podržale vlast.

Reklama

„Oni nemaju pravo, oni nemaju kredita da traže glas od albanskog naroda više, jer albanski narod je diskriminisan i evo 27 godina nemamo opštinu. Svaki dan i svaki put kada dođu izbori, oni svaki put obećavaju opštinu, obećavaju brda i doline, ali ništa od toga“, ističe.

U Crnoj Gori živi približno 30.000 Albanaca, što je pet posto stanovništva, dok Hrvata ima oko 6.000  – manje od jedan posto. No, godinama imaju mjesto u parlamentu, vladi i lokalnim upravama.

Ana Vuksanović radi u Hrvatskom nacionalnom vijeću i zadovoljna je statusom njenog naroda.

Reklama

„Vrlo je bitno za svaki manjinski narod u Crnoj Gori, pa tako i za hrvatski narod, da njihovi legitimni predstavnici budu iz njihovog naroda, kako bi na taj način najlakše i na najbolji mogući način, kroz sudjelovanje u vlasti, ostvarili svoja prava koja im po ustavu i zakonima pripadaju“, smatra ona.

Mandat manjinama nije zagarantiran

Na izborima 2012. manjinske partije su osvojile šest mandata i podržale vladajuću koaliciju koja sa 39 od 81 stolice u Parlamentu nije imala apsolutnu većinu.

Reklama

Analitičar Zlatko Vujović kaže kako je to prirodno jer su ove stranke objašnjava, fokusirane da osiguraju što bolji položaj onima koje predstavljaju, kako 2012., tako i danas.

„Ukoliko bude moguće numerički složiti većinu koju bi predvodio DPS, onda svakako vidim predstavnike ove tri nacionalne zajednice, ukoliko naravno obezbijede parlamentarni status u novoj vladi koju bi predvodio predstavnik DPS-a“, dodaje.

Kako bi ušle u parlament, crnogorske partije moraju preći cenzus od tri posto. Mandat manjinama nije zagarantiran, ali je prag smanjen principom afirmativne akcije, pa tako za Hrvatsku iznosi svega 0,35 posto.

Izvor: Al Jazeera