Brojne partije s demokratskim prefiksom na izborima

Socijaldemokratska partija na parlamentarne izbore u Crnoj Gori ove nedjelje izlazi samostalno, nakon raskida dugogodišnje koalicije s vladajućom Demokratskom partijom socijalista, dok dio njihovog bivšeg članstva nastupa pod sličnim nazivom, Socijaldemokrati, vjerujući kako će proći prag. Demokrati, nova stranka s najmlađim liderom na crnogorskoj političkoj sceni, poručuju kako će biti najveće osvježenje i iznenađenje izbora.

Nakon 18 godina na vlasti, SDP se preselio u opoziciju. Lider stranke Ranko Krivokapić uskratio je početkom godine podršku Vladi, smijenjen je sa mjesta predsjednika Skupštine i na izbore izlazi samostalno. Kampanjom pod sloganom “Država svima” napada bivšeg partnera, vladajuću partiju.

“Ono što smo obećali, nijesmo ispunili, jer ta država nije iskorišćena da poboljša život građana, da oplemeni prostor, da zaposli ljude, da bude više pravde i reda. Ona je iskorišćena za plijen i potrebno je vratiti državu svim građanima, a ne malom broju tajkuna i onim kriminalizovanim dijelovima vrha DPS-a”, kaže Krivokapić.

Raskid s Đukanovićem

Njegov raskid s premijerom Milom Đukanovićem podijelio je i sam SDP.  Dio partije, nezadovoljan novom politikom, ostao je u Vladi i osnovao vlastitu stranku sličnog naziva – Socijaldemokrate.

“Ko može da gura Crnu Goru naprijed, a ona mora da ide naprijed, jer vi i kad stanete, vi se već vraćate nazad. Crna Gora mora da ide naprijed, a ko će to da radi ako ne Socijaldemokrate, kako ako ne dosljedno”, navod Ivan Brajović iz Socijaldemokrata.

Dok SDP ističe samo dobre strane decenijskog učešća u vlasti, a za loše ne prihvata odgovornost, procjenjuju analitičari, njihove bivše kolege Socijaldemokrate bi, mogle biti od pomoći Đukanoviću nakon izbora.

“Imamo poziciju SDP-a za kojeg vjerujem da sigurno ulazi u parlament, Socijaldemokrate, koji imaju realne šanse da dobiju parlamentarni status, tako da će to možda i opredijeliti na kraju ishod izbora, da li će DPS ili ne moći da formira većinu sa manjinskim partijama i Socijaldemokratama”, smatra analitičar Zlatko Vujović.

U izbornoj ponudi je i Demokratska Crna Gora, s najmlađim liderom Aleksom Bečićem, članstvom i listom od 80 posto kandidata koji se ranije nisu bavili politikom. U proteklih 18 mjeseci njihovi volonteri obišli su 200.000 domaćinstava kako bi privukli birače. Poručuju kako državi trebaju mir i pobjede, a ne podjele.

“O temama koje dijele, o temama koje svađaju i o temama koje nas vraćaju u balkanski primitivizam nikada se sa Demokratama ne može razgovarati. Zato smo mi partija progresa, zato smo mi najperspektivnija ponuda na političkoj sceni Crne Gore”, ističe Bečić.

Liderski imidž

Demokrate, smatra Vujović, jesu osvježavajuća alternativa, no dodaje, nasuprot promjenama za koje se zalažu – konzervativni i previše fokusirani na izgradnju liderskog imidža predsjednika stranke.

“Partija želi da izgradi kult ličnosti gospodina Bečića, gdje se to akcentuje čak i u njegovom zvanju, magistar Aleksa Bečić. Znate, u današnje vrijeme biti nosilac mastera nije tako nešto dramatično značajno da biste vi isticali to u kampanji”, dodaje.

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koji će biti održani u nedjelju, snage će odmjeriti 17 lista, a biračka mjesta bit će otvorena u 7:00 sati.

Izvor: Al Jazeera