Opozicijski Ključ želi vlast u Crnoj Gori

Glasači u Crnoj Gori u nedjelju izlaze na birališta. Uoči redovnih parlamentarnih izbora u toj državi, predstavljamo izborne liste.

Opozicijska velika koalicija Ključ formirana je početkom septembra i čine je Demos, Socijalistička narodna partija i građanski pokret URA. Iako različiti po programima, napravili su zajedničku platformu, kojom se pokušavaju izboriti za čelno mjesto u opozicijskom bloku.

Miodrag Lekić je 2012. godine bio lider opozicionog Demokratskog fronta, a četiri godine kasnije nositelj je koalicije Ključ. Lekić je napustio DF, osnovao Demos i s kolegama iz URA-e i SNP-a oformio koaliciju kako bi, tvrdi, zaustavio korupciju i kriminal aktuelne vlasti oličene u premijeru Milu Đukanoviću.

“Umjesto farsičnog otvaranja nekakvih objekata, ovih dana najbolje da pripremi bilanse duga zemlje, garancija, nezaposlenosti i mnogih tajni, koje ćemo, siguran sam, otkriti već prvih dana preuzimanja vlasti i vođenja društvenih poslova”, kazao je.

Oštre kritike vlasti

Iako izričiti kako s Đukanovićem nema koaliranja, sredinom maja su predstavnici Demosa i URA-e ušli u prelaznu Vladu, koju je URA kasnije napustila. To je naišlo na oštre kritike kolega, posebno iz DF-a, koji su protestima na ulici tražili ostavku premijera.

“Veća hrabrost je trebala biti manjina u Milovoj [Đukanović] Vladi nego to što vi radite danas prozivajući mene koji sam unutra”, govori Goran Danilović iz Demosa.

Optužbe Đukanovića da opozicija želi rušiti državu, dok je vladajuća partija brani, u Ključu vide kao laž i podvalu.

“Kao što su tobož branili Prevlaku, što je brani kad je ne odbrani? Kao što su pričali tada na braniku četiri države, od kojih nijednu ne odbraniše? Oni su na braniku svojih interesa”, poručio je Žarko Rakčević.

Demos i URA su novi na političkoj sceni. Nastali su osipanjem DF-a i Pozitivne Crne Gore, a SNP je najstarija i najveća opoziciona partija.

Iako se deklariraju kao građanske partije, Demos i SNP podržava prosrpsko glasačko tijelo, dok URA uglavnom okuplja Crnogorce i predstavnike manjina. Zajedno se zalažu za održavanje referenduma o ulasku države u NATO i opoziciju pozivaju na jedinstvo.

“Ne dajte da se sladi šef kriminalne, organizovane bande, jer kada se mi svađamo, on raste. Mi treba da budemo jedno. Izašli smo zasebno na izbore, ali kada se saberemo, bićemo više nego on barem za 10 posto”, kazao je Srđan Milić iz SNP-a.

‘Kasno formiranje koalicije’

Različitost konstituenata Ključa i kasno formiranje koalicije, kaže analitičar Zlatko Vujović, znatno ograničava njene domete, a poseban problem je, smatra, to što svaka od partija ima konkurenta koji pretendira na isto biračko tijelo.

“Samim time što su se oni objedinili, oni su otvorili prostor, uslovno rečeno, parnjacima da uđu u njihovo biračko tijelo. I to je ogroman rizik. Strašno je teško napraviti jednu ubjedljivu platformu u situaciji kada imate tako različite subjekte i teško je napraviti te elemente koji objedinjavaju a ne udaljavaju biračko tijelo”, ističe Vujović.

No, uz efekte kampanje i činjenicu da imaju široku biračku bazu, zaključuje Vujović, na izborima 16. oktobra šanse da Ključ ostvari rezultat koji će ga dovesti na čelo opozicije u domenu su mogućeg.

Izvor: Al Jazeera