Slovenija: Hrvatske provokacije o Piranskom zaljevu

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je u kratkoj izjavi ocijenilo ”provokacijom” pisanje zagrebačkog Večernjeg lista, iz kojeg se može zaključiti da je Slovenija preko svoje ovlaštene zastupnice na Arbitražnom sudu Simone Drenik pokušavala utjecati na stajališta arbitražnih sudija koji odlučuju o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu.

”U hrvatskim medijima i politici već se duže vrijeme pojavljuju brojna nagađanja i špekulacije o konačnoj presudi Arbitražnog suda”, navodi se u izjavi Ministarstva, prenosi agencija STA.

U izjavi se dodaje da se Slovenija za razliku od hrvatske strane pridržava dogovora o suzdržavanju od izjava i poteza koji bi zaoštrili spor ili čak ugrozili rad Suda.

Reklama

‘Transkripti razgovora’

Hrvatski Večernji list je objavio informacije iz, kako navode, transkripata razgovora slovenskog člana Arbitražnog suda i slovenske zastupnice pred sudom iz Ministarstva vanjskih poslova u kojima se navodno vidi da joj je slovenski član Suda prenosio detalje iz povjerljive rasprave predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara.

Prenio je tako, piše Večernji list, izjavu koju je pripisao predsjedniku Suda, prema kojoj je on rano u postupku rekao kako su “Slovenci dobili što su htjeli na moru” te da najmanje dvije trećine Piranskog zaljeva ide Sloveniji.

Reklama

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, koji je u Francuskoj, u izjavi za slovenske medije je kazao:”To je glupost i dio izborne kampanje”.

Kako prenosi Slovenski radio, premijer Miro Cerar nije želio komentarisati sadržaj medijskog teksta, ali je članak Večernjeg lista nazvao “očitim pokušajem utjecanja na odluku arbitražnog suda”.

Vajgl: Naći častan ishod

Reklama

Europarlamentarac Ivo Vajgl je objavio saopštenje u kojem se navodi da ”priča iz Večernjeg lista govori o neodgovornom komuniciranju visokopozicioniranih državnika  u vremenu kada se i globalno i lokalno prisluškuje”.

”To je također priča o dvije susjedne zemlje u kojima bi barem politička elita trebala da brine o dobrosusjedskim odnosima, više od senzacionalističkih medija”, rekao je.

”Odgovorne politike država, koje su u zadnje vrijeme umiješane u skandale u vezi prisluškivanja, molim da pokušaju naći častan ishod, koji neće ugroziti interese nekih grupa. To bi bilo samo dodavanje ulja na vatru.”

Reklama

Vajgl je kazao da je Večernji list otkrio samo ”dio igre u pozadini procesa, koje su lako mogle biti izbjegnute da su Hrvatska i Slovenija rješile svoje sporove prije ulaska Hrvatske u EU”.

”Ovako čekamo da se priče i zapleti stalno ponavljaju dok neka nova država iz bivše SFRJ ne pokuca na vrata EU-a”, zaključio je Vajgl.

Slovenski mediji navode da je slovenski sudija u petočlanoj arbitraži Jernej Sokolec izjavio da nikada nije imao kontakte s predstavnicima slovenske vlade, kako to tvrdi hrvatski dnevnik.

Reklama

Simona Drenik, službenica slovenskog Ministarstva vanjskih poslova i jedna od dviju slovenskih predstavnica pri arbitraži, kazala je za slovenske medije da je “iznenađena” pisanjem  medija te dodala kako je ured Arbitražnog suda prije dvije sedmice i hrvatsku i slovensku stranu savjetovao da o toku arbitraže i presudi ne daju nikakve izjave.

Pusić: Ispitati istinitost

Ranije je u Zagrebu hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić održala vanrednu konferenciju za novinare, rekavši da su zbog teksta koji se pojavio u medijima vrlo zabrinuti, da bi to bilo šokantno, neprihvatljivo za Hrvatsku te bi drastično mijenjalo situaciju u vezi postupka ukoliko bi nešto od tih navoda bilo istinito, javlja iz Zagreba reporterka Al Jazeere Ivana Brkić Tomljenović.

Reklama

Pusić je rekla kako će hrvatska strana ispitati istinitost tvrdnji koje su se pojavile u tom tekstu te će o novonastaloj situaciji obavijestiti Arbitražni sud i Evropsku komisiju.

No, prvi korak je, kazala je Pusić, utvrditi jesu li u tekstu navedene činjenice.

Pusić je rekla da su se za hrvatsku stranu prve sumnje pojavile proljetos, kada je Erjavec izjavio da ima informacije da će odluka ići u korist Slovenije.

Reklama

Povjerenje u međunarodne institucije

O tome su, kaže Pusić, obavijestili Sud i Komisiju, te su od Suda dobili odgovor da nema razloga za sumnje.

No, u ovom trenutku ta sumnja se pojavila donekle kao opravdana, rekla je Pusić, ali je pritom izrazila nadu kako ipak nije tako te da treba provjeriti autentičnost informacija, a ne postupati brzopleto.

Hrvatska je, istala je, pristupila međunarodnoj arbitraži u dobroj vjeri i s povjerenjem u međunarodne pravne institucije, temeljem sporazuma o arbitraži, koja bi se trebala odvijati uz nepristrasnost sudija, a to su ujedno i najvažnije smjernice za rad Arbitražnog suda.

Hrvatska, kazala je Pusić, ni na koji način nije kršila arbitražni sporazum u cijelom procesu, niti će to činiti, a za tu zemlju je, kako je kazala, najvažnije ono što se sporazumom osiguralo – da se odredi granica u skladu s međunarodnim pravom.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović je kazao da dijeli stav ministrice Pusić.

”To je zabrinjavajuće, vidjet ćemo, ovo mi se ne sviđa. Provjerit ćemo to metodama koje su nam na raspolaganju i zaštiti državne interese”, poručio je Milanović.

Izvor: Al Jazeera i agencije