Usmena rasprava u sporu Hrvatske i Slovenije

Prema arbitražnom sporazumu, Sud će odlučivati o toku morske i kopnene granice Hrvatske i Slovenije (EPA)

Pred Arbitražnim sudom u Den Haagu u ponedjeljak poslijepodne počeo je usmeni dio rasprave u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije.

Potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u ponedjeljak u Den Haagu da od Arbitražnog suda za rješavanje graničnog spora Hrvatske i Slovenije očekuje presudu u skladu sa svim pravilima i međunarodnim pravom.

“Za nas je ovo zadnja faza vrlo važnog procesa. S obzirom na to da hrvatska država, vlada i narod pridaju vrlo veliku važnost ovom procesu i vrlo veliku važnost autoritetu ove institucije, moja prisutnost je dokaz i potvrda toga”, objasnila je Pusić svoju nazočnost prvom danu rasprave.

Kazala je da od Arbitražnog suda očekuje točnu presudu, u skladu sa svim pravilima i međunarodnim pravom.

“Presudu za koju se Hrvatska apsolutno obvezala da će je poštivati, kao što se i slovenska strana obvezala unaprijed. To je jedino što u ovom trenutku možemo očekivati i zašto smo tu”, rekla je Pusić u izjavi za novinare prije početka rasprave.

Obje strane optimistične

Uoči početka rasprave glasnogovornica hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova Danijela Barišić izjavila je da je Hrvatska sprema i uvjerena u snagu svojih argumenata, prenosi Hina.

Optimistična je i slovenska strana. “Cijela slovenska ekipa u Den Haag odlazi s optimizmom, dobro smo se pripremili i očekujemo pozitivno rješenje za slovenske interese”, rekla je u petak slovenska zastupnica Simona Drenik.

Usmena rasprava posljednji je dio postupka arbitraže koju su Hrvatska i Slovenija izabrale kao sredstvo mirnog rješavanja spora o granici, sklopivši 4. studenog 2009. godine Sporazum o arbitraži. Odvijat će se iza zatvorenih vrata Suda u Den Haagu do 13. lipnja.

Sažetak izlaganja stranaka bit će objavljen u službenom priopćenju koje će objaviti Sekretarijat suda nakon zaključenja usmene rasprave. Šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić nazočit će prvom danu rasprave.

Podnošenje podnesaka

Usmenoj raspravi prethodila su tri kruga razmjene pisanih podnesaka i njihova podnošenja Arbitražnom sudu od veljače 2013. do ožujka 2014. godine.

Presudu Arbitražnog suda, koja je obvezujuća, treba očekivati krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Arbitražni sud, temeljem dogovora Hrvatske i Slovenije, sastavljen je od pet članova: uz predsjednika Gilberta Guillaumea, imenovani su još Bruno Simma i Vaughan Lowe, a strane u sporu imenovale se i svaka svog suca, Hrvatska Budislava Vukasa a Slovenija Jerneja Sekoleca.

Prema arbitražnom sporazumu, Sud će odlučivati o toku morske i kopnene granice Hrvatske i Slovenije, o vezi Slovenije s otvorenim morem i režimu uporabe relevantnih morskih područja. Arbitražni sud primjenjuje pravila i načela međunarodnoga prava, međunarodno pravo, pravičnost i načelo dobrosusjedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i pravednog rezultata, uključujući i sve relevantne okolnosti.

Izvor: Agencije