Šibenik: Glavni trg više ne nosi Titovo ime

Predsjednik Gradskog vijeća rekao da je Šibenik bio antifašistički grad, no da je Tito bio diktator i izraziti staljinist do 1953. (Al Jazeera)

Šibenski vijećnici su na sjednici Gradskog vijeća u utorak s 12 glasova za prihvatili prijedlog HRAST-a – Pokreta za uspješnu Hrvatsku, da se glavni gradski trg, Poljana maršala Tita, preimenuje u Poljanu.

Prije glasovanja sjednicu su napustili vijećnici Socijaldemokratske partije (SDP). Protiv su bili reformisti Petar Baranović i Draško Lambaša iz Hrvatske narodne stranke, a troje je bilo suzdržano.

Na sjednici je u trenutku glasanja bilo 17 od 25 vijećnika.

Reklama

Izlazeći iz Gradske vijećnice, SDP-ovac Joško Šupe, dobacio je kako je tu riječ o suđenju Titu, a ne o promjeni imena glavnog trga, prenosi Hina.

Tijekom burne rasprave, Baranović je pozvao vijećnike da “budu tolerantni i zadrže široke vidike”.

“Pokojne povijesne ličnosti treba ostaviti u miru i oko toga ne bi trebalo raditi cirkus”, rekao je Baranović.

Reklama

Predsjednik Gradskog vijeća, Ivica Poljičak iz Hrvatske demokratske zajednice  mu je odgovorio da u tom vijeću nikad nije bilo cirkusa te da je tu riječ o sasvim legitimnoj demokratskoj proceduri.

Po završetku glasovanja, Poljičak je rekao da je Šibenik bio antifašistički grad, no da je Tito, kako je rekao, bio diktator i izraziti staljinist do 1953. godine.

Ministar: Odluka Gradskog vijeća neustavna

Reklama

Istaknuo je Goli otok, pogubljenje Andrije Hebranga te suđenje nadbiskupu Stepincu. Poljičak je rekao je da za Titove vladavine nije bilo slobode, slobodnih izbora ni tržišta, a ni slobode medija.

“Tito je imao jednu od ključnih uloga u gašenju Hrvatskog proljeća i nije primjereno da središnji šibenski gradski trg nosi njegovo ime”, ocijenio je.

Nakon glasovanja o promjeni imena glavnoga šibenskog trga, inicijator, potpredsjednik HRAST-a, Hrvoje Zekanović priopćio je da je danas Poljana službeno vraćena Šibenčanima te da se službeno zove onako kako je desetljećima zovu stanovnici toga grada.

Reklama

U poruci objavljenoj na Facebooku, hrvatski ministar uprave, Arsen Bauk, kazao je kako je današnja odluka Gradskog vijeća neustavna i pritom se poziva na odluku Ustavnog suda iz veljače 2006.

U toj odluci se navodi da je promjena imena ulice ili trga neustavna i nezakonita ako se prije građani s tog područja ne izjasne o prijedlozima izmjena.

Nedostatak mišljenja građana

Reklama

Po Zakonu o naseljima, ime naselja, ulice i trga određuje skupština općine uz pribavljeno mišljenje mjesnih zajednica na čijem je području naselje, ulica ili trg.

U postupku izmjene imena naselja, ulica i trgova, građanima s područja na kojem se izmjena obavlja mora biti omogućeno izjašnjavanje kroz oblik mjesne samouprave, navodi se u tadašnjoj odluci Ustavnog suda.

Nedostatak mišljenja građana s područja naselja čije se ime predlaže promijeniti, značio bi propust koji bi odluku činio nesuglasnom s odredbama Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Zakona o naseljima.

Propust pribavljanja mišljenja građana o promjeni imena naselja, ulice ili trga bio bi osobito teška povreda prava na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu zajamčenu Ustavom, navodi se u odluci Ustavnog suda iz 2006. na koju se poziva ministar Bauk.

Izvor: Agencije