CG: Inicijativa protiv nezakonitog bogaćenja funkcionera

MANS kaže da Crna Gora nema nijednu presudu za korupciju na visokom nivou (Al Jazeera)

U crnogorskom parlamentu održano je konsultativno saslušanje ministra pravde i vodećih ljudi sudstva i tužilaštva povodom inicijative za uvođenje novog krivičnog djela u zakonodavstvo te države – nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera.

Inicijator je nevladina organizacija MANS, koja se pozvala na konvenciju Ujedinjenih nacija o borbi protiv korupcije, podatke Evropske unije o korupciji i podatak da ta zemlja nema nijednu presudu za to djelo na visokom nivou.

Postojeći zakon

Reklama

Aktuelna vlast smatra da je uvođenje novog krivičnog djela nepotrebno, jer je regulisano postojećim zakonima.

 “Mislim da bi to bila jedna zaista vrlo jasna poruka građanima da javni funkcioneri koji sami sebe regulišu su voljni i da se strožije regulišu nego što regulišu građane jer mi vas biramo da nas predstavljate, a ne da se bogatite na tim javnim funkcijama”, istakla je Vanja Ćalović iz nevladine organizacije MANS.

 S druge strane, ministar pravde, Zoran Pazin, je rekao: “Mislim da bi ovakvim prihvatanjem inicijative, ukoliko ona ne bi krivično-pravno bila modifikovana, zapravo narušili krivično-pravni sistem. Kao alternative inicijativi vidim institut oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom”.

Izvor: Al Jazeera