Oduzimanje imovine uzdrmalo Crnu Goru

Dopuna zakona o eksproprijaciji u Crnoj Gori izaziva velike kontroverze. Država predlaže kraće rokove za oduzimanje privatne imovine prilikom proglašenja projekata od javnog interesa. Dok u Vladi to vide kao ukidanje barijera za biznis, crnogorska opozicija, ali i dio eksperata, prijedlog smatra neustavnim kršenjem prava na privatnu svojinu građana.

Plaža Pržno kod Tivta lokacija je gdje katarski investicijski fond planira izgradnju luksuznog odmarališta vrijednog 350 miliona eura. No, projekt kasni zbog problema sa otkupom zemlje. Ivan Starčević je jedan od vlasnika koji je ne želi prodati i zbog toga je u sporu sa državom.

“To je još na sudu. Dobili smo rješenje o eksproprijaciji i žalili smo se na to. Nismo pozivani na razgovore o cijeni dok se taj prethodni postupak ne završi. Smatramo da je Vlada zloupotrijebila instituciju javnog interesa”, ističe on.

Osmodnevni rok

Zbog dugih sudskih procesa, Crna Gora je inicirala dopunu Zakona o eksproprijaciji. Traži da se, ondje gdje utvrdi javni interes ili odobri projekat koji smanjuje javni dug, privatna imovina oduzima samo osam dana od donošenja odluke, nezavisno od pristanka vlasnika, javlja iz Buljarice novinarka Al Jazeere Milica Marinović.

“Iako nisu htjeli pred kamere, Vladin prijedlog dopune Zakona o eksproprijaciji izazvao je nezadovoljstvo vlasnika zemlje u Buljaricama, ovom još nedirnutom dijelu crnogorske obale, jer se, kažu, boje da država na taj način planira da im lakše, brže i jeftinije oduzme zemlju”, javila je Marinović.

Ministar finansija Crne Gore Radoje Žugić tvrdi kako je riječ o uklanjanju barijere za biznis, što će samo ubrzati upis novih vlasnika zemlje, ne umanjujući pravo bivših na nadoknadu ili tužbu.

“Promjena je da se korisnik eksproprijacije upisuje prije nego se okonča sudski proces i mislimo da smo time zaštitili javni interes. Ovo je opšti interes, uz punu zaštitu privatnog”, objašnjava on.

Crnogorska opozicija, ali i glavni koalicijski partner vlasti (Socijaldemokratska partija), ne misle tako. Kažu da Vladin prijedlog nije ustavan i da ugrožava pravo privatne svojine, prebijajući duge sudske postupke preko leđa građana.

U skupštinskoj proceduri

“Oni zauzvrat dobijaju duge procedure, gdje mogu izjavljivati žalbe, ali im se svakako bez njihove volje, mimo pravosnažnog rješenja, uplaćuje naknada koju oni možda ne žele ni da prihvate”, smatra Aleksandar Damjanović iz opozicijske Socijalističke narodne partije.

Nije jasno zašto Vlada oduzimanjem imovine građana rješava pitanje javnog duga na način da je opet daje privatniku, kažu u Centru za građansko obrazovanje.

“Da li je isti javni interes i da li se on može tako definisati kod izgradnje infrastrukturnih objekata i kod uvođenja stranih investitora u posjed, radi opet neke realizacije privatne investicije?”, pita Boris Marić iz ovog centra.

Međutim, država za sada ne odustaje. Zakon je u skupštinskoj proceduri i očekuje se rasprava o njemu. Ukoliko bude usvojen, upozoravaju stručnjaci, Crnoj Gori prijete moguće tužbe pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Izvor: Agencije