Dan nakon nereda u Skoplju mirno

I u subotu su održani prosvjedi u Skoplju, dan nakon što su tisuće prosvjednika na ulicama nasilno iskazale nezadovoljstvo zbog presuda izrečenih za ubojstva kod Smilkovskog jezera.

U subotu je, ipak, tek nekoliko desetaka prosvjednika blokiralo ulicu u gradskoj Općini Čair.

Nakon toga su se uputili prema zgradi Općine. Policija je osiguravala objekt i nije došlo do incidenata.

Reklama

Jako osiguranje je bilo raspoređeno i u blizini Kaznenog suda u središtu grada, gdje je u petak blizu tisuću prosvjednika kamenovalo zgradu.

Nakon sat vremena provjednici su se razišli.

“Ova današnja situacija se ne može porediti sa onim što smo imali juče. Bio je pravi rat juče na ulicama Skoplja, ali danas je sitacija smirena”, javlja iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Reklama

Tek pedesetak demonstranata

U subotu se samo pedesetak mladića okupilo na ulici u općini Čair, prevrnuli su nekoliko kontejnera i, umjesto da se upute prema Kaznenom sudu, kao što je to bilo u petak, uputili su se prema zgradi Općine.

“Svi su očekivali da će tamo kamenovati zgradu, ali do toga nije došlo, zato što je tamo bilo silno policijsko obezbeđenje koje nije dozvolilo da dođe do većeg incidenta”, kaže reporterka Al Jazeere.

Reklama

Policija je na kraju, nakon sat i pol, rastjerala okupljene.

Stanovnici Skoplja, posebno naselja Čaira, negoduju zbog nasilja u petak.

“Ova događanja nisu dobra za nas, za građane. U našoj državi svi trebamo živjeti zajedno. Neću da se mrzimo, skoro 50 godina živim u naselju Čair i nemam nikakvih problema. Za sve ovo je kriva Demokratska unija za integraciju”, kaže Arif Bushi.

Reklama

“Mislim da su za sve krive stranke. Ovo što ova djeca rade nije dobro i od toga niko nema koristi”, rekao je Arifov, sumještanin Pavle Donev.

Nakon nemira u petak stigli su razni apeli, koji su pozvali na smirivanje strasti.

Demokratska unija za integraciju, albanska vladajuća stranka, čija je zgrada, također, kamenovana u neredima u petak, oglasila se dan kasnije.

Reklama

Apeli na smirivanje strasti

Kažu da građani imaju pravo na prosvjede, ali na miran i dostojanstven način, te da se putem nasilja neće pomoći obiteljima šestorice osuđenih za peterostruko ubojstvo kod Smilkovskog jezera.

Iz ove stranke kažu da su oni i prije inzistirali na tome da sud sudi na temelju čvrstih dokaza, ali i na tome da slučaj sudski još nije zaokružen, s obzirom na drugostupanjski sud, Apelacijski i Vrhovni sud, te zaključivši kako se u krajnjoj liniji može ići i do Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Na nerede je reagirala i međunarodna zajednica, koja je pozvala na mirne i nenasilne prosvjede, a pozvali su i lidere u zemlji da pomognu da se preko dijaloga razriješe svi nesporazumi između pripadnika različitih etničkih zajednica.

Nasilna događanja u petak, koja su trajala nekoliko sati i u kojima su sudjelovale tisuće ljudi završila je sa šest privedenih osoba i blizu 20 ozlijeđenih policajaca i nekoliko prosvjednika.

Prosvjedi su bili organizirani protiv presude izrečene za ubojstva kod Smilkovskog jezera, nedaleko od glavnog grada Makedonije, koje se dogodilo u travnju 2012. godine, a prema kojoj su šestorica Albanaca osuđena na doživotnu zatvorsku kaznu.

Prije nešto više od dvije godine kod jezera su ubijena četvorica makedonskih mladića i jedan stariji čovjek.

Izvor: Al Jazeera