Doživotna kazna za ubistvo pet Makedonaca

Doživotni zatvor dobila su šestorica optuženih za slučaj ubojstva četvorice makedonskih mladića i jednog starijeg čovjeka kod Smilkovskog jezera, nedaleko Skoplja, koji se dogodio u travnju 2012. godine. Jedan optuženi je oslobođen.

Za kazneno djelo terorizma, po presudi Krivičnog suda u Skoplju, na doživotni zatvor nepravomoćno su osuđeni Alil Demiri, braća Afrim i Agim Ismailović, Fejzi Aziri, Haki Aziri i Sami Ljuta. Oslobođen je Sejdi Rami.

Izricanje presude optuženici su prihvatili mirno, no reagirali su članovi njihovih obitelji i rodbina, dobacujući da odluka suda nije realna, javlja Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Dvojica nedostupni

Od šestero osuđenih Alilu Demiriju i Afrimu Ismailoviću se sudi u odsustvu, jer se nalaze na Kosovu i tamo služe kaznu zatvora zbog posjedovanja oružja.

Makedonske vlasti su tražile njihovo izručenje, ali Kosovo to nije do sada učinilo, javlja Smilevska.

Iako se 20-ak dana nije znalo ni tko su eventualni počinitelji, niti motiv zločina, osumnjičeni su privedeni, a policija je tvrdila da je motiv peterostrukog ubojstva bio terorizam.

Nakon uhićenja četvorice osumnjičenih Albanci su organizirali masovne prosvjede u Skoplju i drugim makedonskim gradovima, pri čemu se albanska zajednica oštro usprotivila policijskim navodima o terorizmu.

Masakr na Smilkovskom jezeru dogodio se uoči Uskrsa 2012. godine, kad su ubijeni mladići Kire Tričkovski, Filip Slavkovski, Cvetančo Acevski i Aleksandar Nakevski, te ribolovac Borče Stevkovski.

Odvjetnici optuženih najavili su žalbe, nazivajući optužbe neutemeljenim, a iskaze zaštićenog svjedoka nevjerodostojnim.

“Smatram da je ova presuda neosnovana, bez ikakvih dokaza i imam ozbiljne sumnje u odnosu na vladavinu prava u Makedoniji”, poručio je odvjetnik odbrane Naser Raufi.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO