Privedeni napadači na crnogorsku novinarku

Crnogorska policija riješila je slučaj napada na novinarku Dana iz Nikšića Lidiju Nikčević, saopšteno je iz policije, javljaju crnogorski mediji.

Iz policije navode kako je privedeno šest ljudi, uključujući nalogodavca i finansijera, organizatora, pomagače i neposrednog izvršioca napada.

Policija je saznala i motiv počinilaca, navodi se u saopštenju.

Reklama

Nikčević je napadnuta 3. januara uveče, u blizini hotela Onogošt u Nikšiću.

Njoj je tada prišao maskirani napadač sa fantomkom na glavi, obučen u crno.

Povukao je za rame, a potom je nekoliko puta udario gumenom palicom po glavi.

Reklama

Novinari: Ne živimo u slobodnom društvu

Nikčević je prilikom napada zadobila povrede glave i tijela.

Nikčević je, iz bolničkog kreveta, ovako opisala napad: “U tom momentu sam samo vidjela zamah, desnom rukom, palice koja se savila na lijevoj polovini moje lobanje. Povukao me za torbu. Treći udarac sam osjetila po desnoj strani lobanje. U tom momentu sam počela da pozivam upomoć. Torba nije bila motiv, jer šta će nekome, ako sam ja imala možda 70, 80 ili 100 evra u novčaniku, ne – taj neko me ne bi udarao tako, manijački, da baš tako kažem, manijački po glavi, jer o tome svjedoče i nalazi ljekara. Ja imam, kako mi je doktor rekao, 15 kopči na glavi.”

Reklama

Potpredsjednik Udruženja novinara Ranko Pavićević rekao je ranije ove godine da je napad na Nikčević “još jedan u nizu primjera da ne živimo u slobodnom društvu, gdje su izgleda novinari krivi za sve, dok kriminalci i razni polusvijet bivaju zaštićeni u samo deklarativnom procesu za slobodno i demokratsko društvo u Crnoj Gori”.

Prema njegovim riječima, nadležni u Crnoj Gori, nakon svih prebijanja, prijetnji, šikaniranja, terorističkih napada, pa čak i ubistava novinara, ne shvataju da je slobodna javnost krvotok modernog društva.

“Ne shvataju i da su nam na putu evropskih integracija neophodni profesionalni, odgovorni i slobodni mediji i novinari, i da je istina krajnji cilj njihovog rada”, rekao je Pavićević.

Reklama

Podsjetio je na uzaludna reagovanja protiv sve učestalijih napada na novinare u Crnoj Gori i na, kako je rekao, inertni i neodgovorni odnos nadležnih državnih organa u otkrivanju nalogodavaca i počinilaca.

U januaru, crnogorski dnevni listovi Dan i Vijesti na svojoj trećoj stranici nisu objavili informacije, u znak protesta zbog nasilja nad novinarima.

Dnevne novine na dvanaestoj strani, takođe, nisu objavile informacije, već je ta stranica bila u crnoj boji. Isto je uradio Blic Crna Gora na svojoj drugoj strani.

Reakcija dnevnih listova došla je nakon napada na Lidiju Nikčević i ranijeg incidenta, kada je napadač bacio eksplozivnu napravu ispod prozora glavnog urednika Vijesti.

Izvor: Agencije