Srbija bez evropskog novca za poljoprivredu

Srbija je ostala bez 10 milijuna eura iz fondova EU namijenjenih za povećanje konkurentnosti poljoprivrede i ruralni razvoj, potvrđeno je za Al Jazeeru iz Europske komisije u Bruxellesu, a kao razlog naveden je nedostatak sustava za upravljanje europskim novcem.

Nedostajuća sredstva za podizanje proizvodnje Srbija može naći u fondovima Europske unije i pružena joj je mogućnost da koristi sredstva iz IPARD fonda, no birokracija je stala na put modernizacije poljoprivrednika u Srbiji, a time i povećanju njihove konkurentnosti, javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić iz Subotice.

Prije nekoliko godina država je, primjerice, pokrivala dio troškova za kupnju mehanizacije, a sada proračunskog novca za modernizaciju poljoprivrede – nema.

Reklama

Tim sredstvima bilo bi moguće pokriti 50 posto novca koji poljoprivrednik uloži u razvoj.

Nespremnost administracije

Srbija je za početak tražila 10 milijuna eura, ali su zbog nespremnosti administracije ta sredstva izgubljena.

„Nismo mogli da zaposlimo odgovarajući broj ljudi u agenciji za plaćanje koja se nalazi u Šapcu. To je samo jedan od razloga. Drugi se nalazi u nespremnosti. To nije stvar samo ovog ministarstva, vec i prethodnog, nespremnosti da se ubrzaju, priprema procedura, sistema koji bi opsluživao, samih mera. Jednostavno, zakazali smo u uspostavljanju sistema“, priznaje Ognjen Mirić iz Vladine Kancelarije za EU integracije.

Reklama

Strategija o načinu upravljanja fondovima usvojena je još 2008. godine, ali od tada se nije mnogo odmaknulo i to priznaju i u Ministarstvu poljoprivrede.

„Srbija na nivou cele zemlje nije uspostavila sistem decentralizovanog upravljanja fondovima, odnosno nije dala dokaz da je sama u stanju da vrši aplikacije da sredstva dobije, raspodeli i kasnije ih naplati, a EU ne želi dati nijednog centa dok te dokaze nema sprovedeno formalno i pravno“, kaže Danilo Golubović iz Ministarstva poljoprivrede Srbije.

U Beogradu tvrde da nisu jedini krivci

U Beogradu se pravdaju da nisu jedini krivci i tvrde kako je zakazala i birokracija u Bruxellesu koja nije mogla teritorijalno definirati Srbiju.

Reklama

„Činjenica jeste da će naši poljoprivrednici imati određenih zaostataka, ali to nije krivo Ministarstvo poljoprivrede, nego je to tehnički problem sa strane EU, a ne samo Srbije. Vlada je na vreme reagovala i povećala budžet tako da taj problem ne bi trebalo da bude značajno izražen“, dodaje Golubović.

Eksperti smatraju kako političari u Srbiji jos nisu shvatili da Europska unija ne donosi novac u vreći, već da su u pitanju procedure, pravila i rad.

„Isključivo je zatajilo to što su ministri bili političari koji nisu imali predstavu o tome u koji sektor su ušli, šta treba da rade, i nisu bili sposobni da slože kockice koje postoje u delovima ministarstava u jedan sistem koji će da funkcioniše“, ukazuje Ivana Dulić Marković, bivša ministrica poljoprivrede, a danas angažirana u SEEDEV-u, konzultantskoj kompaniji sa sjedištem u Beogradu i Zagrebu.

Na nova sredstva za razvoj poljoprivrede, Srbija može računati najranije krajem 2015. godine, jer će morati ponovno aplicirati za iste fondove iduće godine, dok proces akreditacije u Bruxellesu traje najmanje 18 mjeseci.

Izvor: Al Jazeera