Lekić neće priznati pobjedu Vujanovića

Predsjednički kandidat Miodrag Lekić je pozvao državne institucije na odgovornost i da ispitaju svu dokumentaciju o izbornim neregularnostima (Reuters)

Predsjednički kandidat Miodrag Lekić izjavio je da neće priznati pobjedu protivkandidata Filipa Vujanovića na nedavnim predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, dodajući da ne isključuje proteste kao oblik političke borbe, prenosi Tanjug.

Lekić je poručio da neće priznati rezultat predsjedničkih izbora ako Državna izborna komisija (DIK) potvrdi preliminarne podatke, prema kojima je sedmog aprila pobijedio kandidat Demokratske partije socijalista i aktuelni šef države Filip Vujanović.

“Tu takozvanu pobjedu neću priznati. Nemam pravo da odustajem i da prihvatam nešto što je izraz političke korupcije, a puno je primjera koji to potvrđuju”, kazao je Lekić Televiziji Vijesti.

Reklama

On je naveo da, ipak, treba sačekati ishod institucionalne borbe za dokazivanje “izbornih manipulacija DPS-a”.

Lekić je pozvao državne institucije na odgovornost i da ispitaju svu dokumentaciju o izbornim neregularnostima.

Oblici borbe

Reklama

“Ako DPS-u prođu izborne nepravilnosti, razmislićemo i o drugim oblicima borbe. Moguće je napuštanje parlamenta, ali i demokratski protesti, s ciljem odbrane Ustava i zakona”, kazao je on.

Lekić je rekao da razume nestrpljenje onih koji su ga podržali, ali je dodao da još nema datuma održavanja protesta i da će to biti definirano u konsultaciji sa širokom društvenom zajednicom.

On je naveo i da je razgovarao sa liderima Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crne Gore, kako bi se na najbolji način dokazala istina. “Konsultujem širok spektar društvenih struktura, jer se ovdje radi o otporu manipulacijama i političkoj korupciji. Pratimo i stav Evropske unije u svemu ovome”, kazao je Lekić.

Reklama

DIK je saopćila da je, prema preliminarnim rezultatima, Vujanović pobijedio na izborima, jer je za njega glasalo 161.940 birača ili 51,21 posto, a za Lekića 154.290 ili 48,79 posto.

Lekić je, prema podacima njegovog Izbornog štaba, osvojio 50,5 posto glasova, a Vujanović 49,5.

Izvor: Agencije