Bojkot i protesti zbog crnogorskih izbora

Funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević najavio je bojkot crnogorskog Parlamenta i proteste zbog nezadovoljstva rezultatima predsjedničkih izbora, na kojima je, prema preliminarnim podacima, pobijedio kandidat DPS-a Filip Vujanović.

“Naši provjereni ljudi provjeravaju izborni materijal. Bojkotujemo Parlament do daljnjeg. Biće i protesti. Borićemo se za pobjedu do kraja”, naveo je Medojević na svom Twitter profilu.

Šef Izbornog štaba DF-a Goran Danilović u ponedjeljak je kazao da je uvjeren da je Lekić pobijedio na izborima, te da preliminarno saopćavanje rezultata nije konačan stav DIK-a, ističući da Demokratski front sigurno neće šutiti, već će braniti pobjedu.

“Nećemo dopustiti da nam bude pokradena izborna pobjeda Miodraga Lekića. Ako misle da su ovo devedesete godine i da je ovo neko predreferendumsko i referendumsko stanje u kojem smo zbog ovakvog ili onakvog stava međunarodne zajednice morali da ćutimo i trpimo, ovoga puta se grdno varaju. Nećemo dopustiti, jer nas ima 50 odsto plus jedan i toga moraju biti svjesni”, kazao je Danilović.

 Sporni glasovi

Međunarodni posmatrači ocjenjuju da su predsjednički izbori provedeni na profesionalan način.

Reporterka Al Jazeere Milica Marinović podsjeća da se predstavnici DF-a posebno osvrću na više od 20.000 glasova koji su za njih sporni.

“Ovi glasovi se odnose na glasanje putem pisma i na one glasačke listiće koji su poništeni, a kojih je preko 11 hiljada”, dodaje Marinović.

 Vujanović je naglasio da su Crnoj Gori neophodne nove investicije i nastavak saradnje sa EU.

Izborna komisija Crne Gore saopćila je da je predsjednički kandidat DPS-a, socijalista i aktuelni šef države Filip Vujanović, pobijedio na izborima, pošto je osvojio 51,2 posto glasova, dok je za nezavisnog kandidata Miodraga Lekića glasalo 48,8 posto birača.

Na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju u Crnoj Gori glasalo je 63,9 posto upisanih birača.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Vujanović osvojio 51,21 posto važećih glasova, saopćila Državna izborna komisija, a Lekić, kome je pripalo 48,79 posto, traži ponovno prebrojavanje glasova.

08 Apr 2013

Aktualni predsjednik Crne Gore i kandidat vladajuće koalicije Filip Vujanović kandidira se za tu funkciju treći put. Do izbora je ostalo nekoliko dana, a Vujanović samouvjereno poručuje da  će na njima odnijeti novu pobjedu. Iako istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Vujanović u prednosti nad kandidatom opozicije Miodragom Lekićem, analitičari procjenjuju da ga izostanak podrške […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO