Produžen pritvor osumnjičenima za ubistvo

Pritvor šestorici osumnjičenih za peterostruko ubistvo 12. aprila u blizini Skoplja produžen je za još mjesec dana.

Četvorica osumnjičenih su u istražnom zatvoru. Dvojica su u bjekstvu i za njima traga interpol, a policija sumnja da su pobjegli na Kosovo.

Branioci osumnjičenih kažu da istražni sudija još nije iznio dokaze na kojima policija temelji krivične prijave za terorizam.

Reklama

„Zbog interesa istrage koja je u toku, istražni sudija zatražio je od krivičnog veća da osumnjičeni ostanu u pritvoru. Ovaj zahtev je usvojen zbog, kako navodi krivično veće, osnovane sumnje da su oni počinioci ubistva i da mogu uticati na istražni postupak ili pobeći“, javila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Za 30 dana, koliko su četvorica osumnjičenih u pritvoru, branioci su imali mogućnost da ih posjete, kaže advokat Naser Raufi.

On zastupa trojicu osumnjičenih: Afrima Ismailovića, koji je u bjekstvu, a osumnjičen je da je pucao u petoricu građana, kao i Agima Ismailovića i Hakiju Hazirija, koji su osumnjičeni za pružanje logistike pri bjekstvu.

Reklama

Raufi još čeka da se predstave dokazi koje je obezbijedila policija. Materijal je kod istražnog sudije, a sadrži podatke o presretnutim telefonskim razgovorima osumnjičene grupe, vještačenje njihovih kompjutera i mobilnih telefona, kao i tajne snimke.

Vladimir Tufegdžić, koji vodi istragu, naredio je da se vještači oružje i da se uradi psihijatrisko vještačenje osumnjičenih.

Prošlo 30 dana

Reklama

Kad ovaj postupak bude završen, čeka se da istražni sudija pozove osumnjičene, njihove branioce, javnog tužioca i da im predoči dokaze.

„Međutim, još ne znam kad će to početi. Ne znam, zato što je prošlo trideset dana i istražni sudija praktično ništa nije preduzeo u odnosu na posebne istražne mere“, kaže Naser Raufi, branitelj osumnjičenih.

Raufi očekuje da će dokazi biti predočeni tokom iduće nedjelje, a da će istraga trajati još jedan mjesec.

Prema makedonskim zakonima, istraga mora biti završena u roku od šest mjeseci od dana kad su osumnjičeni sprovedeni u pritvor.

Po završetku istrage, tužilac odlučuje da li će podići optužnicu.

Izvor: Al Jazeera