Skoplje: Hapšenja zbog peterostrukog ubistva

Makedonska policija u akciji izvedenoj u ponedjeljak navečer na više lokacija u Skoplju privela je 20 građana za koje sumnja da su povezani sa peterostrukim ubistvom kod Smiljkovskog jezera.

Ministrica unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska izjavila je da su „najveći dio privedenih makedonski državljani te da su radikalni sljedbenici islama“.

Motiv za napad, kako je izjavila Jankulovska, jeste da se stvori osjećaj nesigurnosti i straha kod građana.

U operaciji “Monstrum” je učestvovalo više od 800 pripadnika policije. Pretres je izvršen u 26 objekata, a pronađena je veća količina oružja i knjige koje ukazuju na ideološku pripadnost privedene grupe.

 „Ministarstvo unutrašnjih poslova otkrilo je počinioce stravičnog ubistva kod Smilkovskog jezera. Riječ je o grupi iz Skoplja, inače sljedbenika radikalnog islama, koji je kao takav podjednako opasan i za hrišćane i za muslimane“, rekla je Jankulovska.

Optužbe za terorizam

Kako kaže novinarka Al Jazeere Milka Smilevska, koja izvještava iz Skoplja, Jankulovska tvrdi da je Makedonija potencijalna meta ovakvih grupa zato što je „makedonska vojska deo Koalicije za mir te što je veliki dio makedonskih vojnika u Afganistanu“.

Protiv pripadnika grupe bit će podnesene krivične prijave za krivično djelo terorizma.

„Dio njih je ratovao na ratištima u Afganistanu i Pakistanu, na strani talibana protiv vojske NATO-a“, rekla je Jankulovska.

Kako kaže naša novinarka, ministrica je potvrdila da je konekcija sa počiniocima inicijalno bila crveni Opel te da im je on pomogao da vode istragu u ovom pravcu.

„Više informacija policija će imati u toku sutrašnjeg dana, jer još istraga traje“, kazala je Smilevska.

Izvor: Al Jazeera