Profesionalci izvršili peterostruko ubistvo

Makedonska ministrica unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska izjavila je da je peterostruko ubistvo u blizini Skoplja organizirano, a da su žrtve slučajno izabrane.

Četverica mladića i 45-godišnji muškarac ubijeni su prošle sedmice u blizini skopskog sela Smiljkovci.

“Istraga ide u dobrom pravcu, manji dio podataka već je obrađen, a za potpunu obradu potrebno je nekoliko dana kako bi izašli s konkretnijom informacijom”, rekla je ona.

Jankulovska je dodala da su, prema svemu sudeći, izvršioci peterostrukog ubistva bili profesionalci, što se zaključuje na osnovu činjenice da je većina njihovih metaka pogodila tijela ubijenih.

Biljana Janevska sa Instituta za sudsku medicinu izjavila je da je prilikom ubistva Aleksandra Naćovskog, Cvetanča Acevskog, Kirila Tričkovskog, Filipa Slavkovskog i Borčeta Stefkovskog upotrijebljeno oružje velike probojne moći, a da je razlog smrti kod svih oštećenje vitalnih organa.

Špekulira se da su ubice možda i pobjegle iz Makedonije.

Ubice su koristile vozilo lažnih registarskih oznaka i još nije poznato je li automobil ukraden kako bi bio upotrijebljen u ubistvima ili ga je grupa koristila za svoje potrebe.

Kako je iz Skoplja izvijestila reporterka Al Jazeere Milka Smilevska, policija vjeruje da će automobil Opel Omega tamnocrvene boje, za koji se tvrdi da je bio na mjestu događaja u skopskom selu Smiljkovci, pomoći pri pronalaženju ubica.

Policija je informacije o automobilu za koji vjeruje da je najvjerovatnije povezan sa ubistvom dobila od 40-ak građana, izjavila je Jankulovska.

“Imamo ozbiljne informacije koje mogu značiti finalno razrješenje slučaja, ali nam treba vrijeme”, kazala je ona.

Špekulira se da su ubice možda i pobjegle iz Makedonije.

Makedonska policija je zbog ovog slučaja, koji je potresao cijelu zemlju, formirala operativni štab i do sada saslušala više od stotinu osoba.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije saopćilo kakva je operativna saznanja dobilo od policija susjednih država s kojima sarađuje.

Kako je izvijestila Smilevska, policija je privela 14 osoba protiv kojih se pripremaju krivične prijave zbog protesta održanih u Skoplju u ponedjeljak.

“Još se traže nasilnici koji su jučer pokušali da bace kamenje na zgradu vlade”, kazala je Smilevska.

Ona je dodala da je nastava u skopskim školama skraćena, a da učenici ne izlaze iz školskih zgrada tokom odmora.

Izvor: Al Jazeera i agencije