Assad: Opoziciona grupa se obučava na Kosovu

Assadove izjave dolaze dan nakon napada na konvoj posmatrača UN-a (Russia 24)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je kako ima informacije da je sirijska opozicija poslala grupu ljudi na obuku na Kosovo, kao i da to on vjeruje u te podatke.

“Ne znam da li je riječ o borcima ili ne, ali imamo informaciju da je opoziciona grupa otputovala na Kosovo da bi stekla iskustvo u organizaciji oružanog otpora i da bi privukla intervenciju NATO-a”, rekao je Assad u intervjuu za televiziju “Rusija 24”.

Dan ranije ruski ambasador pri Ujedinjenim narodima (UN) Vitalij Čurkin upozorio je da je Kosovo postalo „poligon za vojnu obuku pobunjenika“, uključujući i sirijske, te upozorio na opasnost da bi to moglo predstavljati  faktor destabilizacije i izvan granica Balkana.

Reklama

Vlasti u Prištini negirale su postojanje takvih poligona za obuku.

Nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a u utorak, šef kosovske diplomatije Enver Hoxhaj je rekao da njegova zemlja ne obučava sirijske pobunjenike, ali da podržava njihove razloge za borbu.

“Naša je pozicija kao Vlade vrlo jasna. Mi smo bili među prvim vladama u Evropi koje su podržale  opoziciju u Libiji i drugim arapskim zemljama prošle godine, zbog toga što smo se i samo borili za iste ciljeve, za iste vrijednosti. Imamo isti pristup prema Siriji i imamo neke diplomatske kontakte sa sirijskom opozicijom. Naravno da mi snažno podržavamo njihove razloge”, kazao je Hoxhaj, koji je na upit jednog novinara je li moguće da sirijska opozicija ima obuku na Kosovu odgovorio: ‘Ni najmanje”.

Reklama

Evakuacija posmatrača

U srijedu, kada je, prema navodima organizacija za ljudska prava širom Sirije poginulo 20 ljudi, Assad je kazao da zemlje koje „siju haos“ u Siriji i same mogu doživjeti haos.

„Vođama tih zemalja postaje jasno da ovo nije Proljeće nego haos, a kako sam rekao, ako sijete haos u Siriji, bit ćete i sami zaraženi njime, a oni ovo perfektno razumiju“, kazao je Assad, govoreći o Arapskom proljeću tokom kojeg su zbačeni drugi dugogodišnji arapski lideri.

Reklama

Govoreći o Slobodnoj sirijskoj vojsci, on je kazao da to „nije vojska i nije slobodna“.

„Oni primaju novac i oružje iz inostranstva, iz različitih zemalja. To je grupa kriminalaca koji godinama krše zakon i bivaju osuđivani.“

On je kazao da su mnogi „strani plaćenici“ iz arapskih zemalja koji su se borili u redovima opozicije, ali i da su brojni živi.

Reklama

„Uhapšeni su i spremamo se da ih pokažemo svijetu“, rekao je on, ne otkrivajući više detalja.

Assadove izjave dolaze u vrijeme kada je tim posmatrača Ujedinjenih nacija evakuiran iz sirijskog grada Kan Sheikhouna, dan nakon što je njihov konvoj pogodila bomba sirijske vojske.

Iz UN-a je potvrđeno da nema žrtava među posmatračima, te da su oni, uz pomoć svojih kolega, prebačeni u Hamu.

Izvori: Agencije