Izraelski diplomata: Biden ima plan za državni udar, ali je problem Netanyahu

Pinkas kaže da Izrael može izabrati da prekine rat, pomogne i priključi se arapskim mirovnim snagama koje upravljaju Pojasom Gaze te počne normalizirati odnose sa arapskim zemljama.

Odnos između Bidena i Netanyahua je na vrlo niskom nivou (REUTERS/Evelyn Hockstein)

Izraelski diplomata i pisac Alon Pinkas rekao je da američki predsjednik Joe Biden ima plan koji će donijeti stvarnu promjenu pravila igre u Pojasu Gaze i na Bliskom istoku.

Smatra da je ovaj plan sada izvodljiviji nego prije godinu dana, ali premijer Benjamin Netanyahu, koji je još uvijek donosilac odluka, neće biti pouzdan partner u njegovoj implementaciji.

On je dodao, u analizi u novinama Haaretz, da su spekulacije, želje te obmanjujuće i lažne informacije prožimale beskrajne rasprave i debate od ljeta 2023. godine o sporazumu između Sjedinjenih Američkih Država, Izraela i arapskih zemalja.

Prema piscu, ovim raspravama je nedostajala politička izvodljivost. S obzirom na ustavni udar na koji je Netanyahu stalno huškao, sumnja se u to da je Biden ikada bio uvjeren da bi ovaj sporazum mogao ugledati svjetlo dana.

Neizvodljivo

Izraelski diplomata je izrazio uvjerenje da preispitivanje ideje o sporazumu između Sjedinjenih Američkih Država, Izraela i arapskih zemalja, sa svojim pozitivnim i negativnim stranama, sada više nije korisno.

Dodao je da je politička logika, u skladu sa zahtjevima perioda prije napada Islamskog pokreta otpora Hamas 7. oktobra koji je preoblikovao Bliski istok, postala hitnija, čak se može reći i neizbježna.

Međutim, nastavlja pisac, Izrael ne obraća pažnju na to, niti je voljan niti politički spreman da donosi strateške odluke. Sve je taktičke prirode, a bijes i frustracija to onemogućavaju. Potrebno je vrijeme da se zatvore tri fronta sukoba – protiv Hamasa u Gazi, Hezbollaha u Libanu i Irana.

U nastavku je rekao da Izrael, od kako se suočio sa „beskorisnim“ ratom, promovira invaziju na Rafah kao „imaginarnu“ prekretnicu koja će odlučno okončati rat.

Kako stoji u članku, Rafah nije kao Staljingrad, sovjetski grad koji je bio poprište jedne od najvažnijih velikih i odlučujućih bitaka koje su promijenile tok Drugog svjetskog rata.

Poslije rata

Pisac kaže da Izrael može izabrati da prekine rat, pomogne i priključi se arapskim mirovnim snagama koje upravljaju Pojasom Gaze te počne normalizirati odnose sa arapskim zemljama.

To bi išlo uz uključivanje Palestinskih vlasti u proces koji bi na kraju doveo – ali ne odmah – do uspostavljanja palestinske države, čije bi karakteristike i koordinate proizašle iz pregovora i koja bi bila suštinski dio regionalne koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama protiv Irana, kako je pisac rekao.

Izraelski diplomata je rekao da su ove tačke suština plana predsjednika SAD-a, uzimajući u obzir da od „užasa 7. oktobra“ postoji prilika da se ponovo zamisli sigurnosna struktura regiona na način koji možda nije bio moguć u ljeto 2023.

Da bi to učinile, Sjedinjenim Američkim Državama je potreban kredibilan, pouzdan i voljan izraelski partner, smatra izraelski pisac koji tog partnera ne vidi u Netanyahuu te savjetuje Amerikance da to shvate.

Izvor: Agencije