Hrvatska Vlada predstavila budžet za 2013.

Vlada Hrvatske je u ponedjeljak predstavila prijedlog državnog budžeta za 2013. godinu, s planiranim prihodima u iznosu od 15,074 milijardi eura, rashodima od 16,5 milijardi eura i budžetskim deficitom od 1,4 milijardi eura ili 3,1 posto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Ministar finansija Slavko Linić naglasio je da Vlada u posljednjem kvartalu ove godine očekuje ublažavanje pada BDP-a, jer, kako je rekao, zadnji kvartal pokazuje znakove poboljšanja u industrijskoj proizvodnji i kretanju turističkog prometa, pa bi realno ovogodišnje smanjenje BDP-a iznosilo 1,1 posto.

Politikom zasnovana samo na štednji Vlada ne bi uspjela, rekao je Linić nakon sjednice Vlade u Zagrebu, ističući da je nužan paralelni proces rasta proizvodnje i broja zaposlenih u realnom sektoru.

Reklama

PDV za mlijeko i hljeb pet posto

“Zato smo išli ambiciozno s rastom, očekujemo da ga možemo ostvariti ako krenemo snažnije u javne, ali i privatne investicije”, naglasio je Linić.

Kako je i najavila, Vlada će smanjiti rashode za zaposlene. Također, kako bi pokrila ogromno povećanje rashoda, planira dodatno povećati pritisak na prihode budžeta i pritom najveće nade polaže u prihode iz poreza na dodanu vrijednost (PDV).

Reklama

Od poreznih izmjena Vlada još najavljuje smanjenje PDV-a za ugostiteljske usluge s 25 na 10 posto, te ukidanje nulte stope za proizvode poput hljeba i mlijeka i uvođenje stope od pet posto.

Kako bi sve to ostvarila, Vlada očekuje osjetan rast BDP-a. Na takvim pokazateljima zasniva se i procjena rasta BDP-a od 1,8 posto u 2013. godini.

Izvor: Agencije