Zagreb: Usvojen prijedlog rebalansa budžeta

Zoran Milanović kaže da u Hrvatskoj „moraju shvatiti da više ne mogu imati ovoliki teret javne potrošnje" (AFP)

Hrvatska Vlada je usvojila u četvrtak prijedlog rebalansa državnog  budžeta, kojim planira porast prihoda za 186 miliona eura, a rashoda za blizu 200 miliona.

Tako će ove godine deficit hrvatskog budžeta iznositi gotovo 1, 35 milijardi eura ili tri posto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Vlada nije uspjela u potpunosti dogovoriti rezanje materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, pa se rebalans i radi kako bi se osigurao novac za plate.

Ta su sredstva hrvatske vlasti nadoknadile racionalizacijom i rezanjem drugih troškova poslovanja, kao i smanjenjem donacija, a usporit će i neke projekte za fondove Evropske unije.

Neodrživo stanje potrošnje

Iz Vlade Republike Hrvatske poručuju da je ovakvo stanje javne potrošnje neodrživo.

„Deficit u centralnom državnom proračunu je oko tri posto, ili nešto manje od deset milijardi kuna, što znači da prostora za iduću godinu, za nastavak političke kontrole rashoda, postoji”, kaže hrvatski ministar finansija Slavko Linić.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović kaže da u Hrvatskoj „moraju shvatiti da više ne mogu imati ovoliki teret javne potrošnje, da im je gospodarstvo i ove godine, kao i svima drugima, palo, a da je proračun ostao isti“.

„To netko treba na kraju dana i platiti”, zaključio je Milanović.

Vlada je usvojeni rebalans poslala u saborsku proceduru.

Izvor: Al Jazeera i agencije