Četiri kineske kompanije kupuju 292 aviona Airbus za 37 milijardi dolara

Narudžbe dolaze poslije izuzetne godine za Airbus, obilježene rekordnom dobiti, što je dobrodošao oporavak poslije pandemije korona virusa.

China Eastern će naručiti 100 letjelica Airbus A320neo, a China Southern će kupiti 96 letjelica istog modela (EPA)

Četiri kineske aviokompanije će kupiti ukupno 292 Airbus aviona A320neo za 37 milijardi dolara, navele su te kompanije u odvojenim saopćenjima.

China Eastern će naručiti 100 letjelica Airbus A320neo, a China Southern će kupiti 96 letjelica istog modela, prenosi Beta.

Air China i njena filijala Shenzhen Airlines potvrdile su nabavku 96 letjelica istog tipa, a Air China je navela da želi da optimizira strukturu svoje flote i da ima dugoročno dodatne kapacitete.

Reklama

Te narudžbe dolaze poslije izuzetne godine za Airbus, obilježene rekordnom dobiti, što je dobrodošao oporavak poslije pandemije korona virusa, koja je dala evropskom proizvođaču dodatni elan naspram američkog rivala Boeinga.

Pozitivni oporavak

Airbus je potvrdio narudžbe koje su te četiri kineske kompanije napravile za “ukupno 292 letjelice tipa A320”.

“To ukazuje na pozitivni oporavak i povoljne izgled kineskog tržišta avijacije”, naveo je Airbus, dodajući da su porudžbine također rezultat dugih i detaljnih pregovora koji su se vodili tokom cijelog teškog perioda pandemije.

Reklama

Kina je jedna od najvećih svjetskih tržišta za prodaju aviona.

Prodaje Boeinga su posljednjih godina opterećene problemima s njegovim modelom 737 Max, koji je prizemljen 20 mjeseci poslije dvije smrtonosne nesreće, a koji je ponovo postepeno počeo letjeti od kraja 2020. godine.

Kineske vlasti su odobrile ponovno letenje avionima 737 Max krajem 2021. godine, poslije podešavanja u vezi njegove sigurnosti.

Izvor: Agencije