Pad prihoda Airbusa u trećem kvartalu

Uprava Airbusa ističe da su na rezultate u trećem kvartalu utjecali manji broj isporučenih komercijalnih aviona i nepovoljni valutni kursevi.

Airbus tvrdi da bi ove godine trebao isporučiti 600 komercijalnih aviona (EPA)

Evropski proizvođač aviona Airbus izvijestio je o padu prihoda u trećem tromjesečju zbog smanjenih isporuka aviona i nepovoljnih valutnih tečajeva, javlja dpa.

Prihod evropskog proizvođača aviona pao je u razdoblju od jula do septembra za šest posto, na 10,52 milijardi eura.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosila je 710 miliona eura.

U istom prošlogodišnjem razdoblju kompanija je zabilježila gubitak prije kamata i poreza od 626 miliona eura, navela je dpa.

Kada se isključe promjene rezervacija za određene programe, utjecaj kurseva valuta i restrukturiranja i prodaje ili kupovine imovine, dobit prije kamata i poreza pala je 19 posto, na 666 miliona eura.

Veći prihod od helikoptera

Uprava ističe da su na rezultate u trećem tromjesečju utjecali manji broj isporučenih komercijalnih aviona i nepovoljni valutni kursevi. Među pozitivnim faktorima ističu veći prihod u odjelu za proizvodnju helikoptera.

Izmijenili su ujedno smjernice za cijelu godinu i sada očekuju za 500 miliona eura veću prilagođenu dobit prije kamata i poreza, od 4,5 milijardi eura, ako svjetsku ekonomiju i avionski saobraćaj ne zakoče novi poremećaji.

Potvrdili su da bi ove godine trebali isporučiti 600 komercijalnih aviona, uprkos nestašici radne snage.

Izvor: Agencije