Na prodaju dijelovi Airbusa A380, najvećeg aviona na svijetu

Nazivajući ‘superjumbo’ ikonom zračnog prometa, Airbus poziva zainteresirane da budu prvi vlasnici nekog od dijelova tog aviona, odnosno gotovo 500 predmeta iz kabine.

Airbus A380 je prvi potpuno novi putnički avion 21. vijeka, a prvi put je poletio sa francuskog aerodroma Toulouse-Blagnac 2005. godine (EPA)

Proizvođač aviona Airbus organizirat će, od 23. do 25. juna, aukcijsku prodaju dijelova čuvenog “superjumba”, najvećeg putničkog aviona na svijetu, prenosi Tanjug.

Nazivajući “superjumbo” ikonom zračnog prometa, Airbus poziva zainteresirane da budu prvi vlasnici nekog od dijelova tog aviona.

Airbus A380 je prvi potpuno novi putnički avion 21. vijeka, a prvi put je poletio sa francuskog aerodroma Toulouse-Blagnac, 27. aprila 2005. godine. Taj model ima dva kata, a u njega staje do 853 putnika.

Na aukciji će se moći kupiti lampe, bar, stepenice, rukohvati, kolica za kabinski catering, čak i uže za hitnu evakuaciju pilota, odnosno gotovo 500 predmeta, od kojih su velika većina nekadašnji dijelovi kabine aviona.

Većina prihoda u humanitarne svrhe

Dijelovi će biti ponuđeni na prodaju tokom događaja uživo i putem interneta, a većina prihoda od prodaje bit će donirana Airbus fondaciji kao pomoć finansiranju njenih humanitarnih inicijativa. Dio prihoda će također biti doniran “Airitage” asocijaciji koja se bavi zaštitom zrakoplovnog naslijeđa.

Aukcija i isporuka serijskog broja 272, posljednjeg aviona tog tipa ikad proizvedenog, kompaniji Emirates krajem prošle godine 2021. godine, ipak ne obilježavaju kraj komercijalnog života za A380.

Airbusov “superjumbo” nastavit će letjeti još decenijama na više ruta širom planete, najavila je kompanija.

Izvor: Agencije