Sadiq Khan treći put gradonačelnik Londona, laburisti nižu pobjede

Laburist Sadiq Khan pobijedio je na izborima za gradonačelnika Londona, osvojivši historijski treći mandat, dok laburisti nastavljaju nizati pobjede na lokalnim izborima.

Pedesettrogodišnji sin vozača autobusa, Sadiq Khan osvojio je vlast u Londonu prvi puta 2016. (REUTERS/Toby Melville)

Laburist Sadiq Khan pobijedio je na izborima za gradonačelnika Londona, osvojivši historijski treći mandat, dok laburisti nastavljaju nizati pobjede na lokalnim izborima, javljaju agencije u subotu.

Aktuelni gradonačelnik, sin pakistanskih imigranata, tako je postao lice kontinuiteta britanske prijestolnice, prenosi Hina.

Pedesettrogodišnji sin vozača autobusa osvojio je vlast u Londonu prvi puta 2016. Tada je postao prvi musliman na čelu jedne zapadne prijestolnice.

S ovim trećim mandatom, osvojenim protiv glavne konzervativne protukandidatkinje Susan Hall, po dugovječnosti je nadmašio svog prethodnika, konzervativca Borisa Johnsona, koji je dva puta biran za gradonačelnika Londona.

Tokom svog prvog mandata Khan se snažno borio protiv Brexita.

Ovaj put je obećao grad koji će biti “pravedniji, sigurniji, zeleniji za sve”.

Želi proširiti program besplatnog ručka za djecu javnih škola.

Lokalna vlast

Khan, koji je rastao u socijalnim stanovima,  zalaže se za izgradnju 40.000 novih.  Obećao je poduzeti mjere kako bi osigurao da u Londonu do 2030. više ne bude beskućnika.

No Torijevci ga nemilosrdno napadaju zbog pitanja sigurnosti. Optužuju ga da je odgovoran za povećanje broja napada u britanskoj prijestolnici, što Sadiq Khan pripisuje politici štednje konzervativnih vlada koja je dovela do smanjenja broja policajaca.

Protivnici Sadiqa Khana optužuju ga da je prošle godine proširio na šire područje Londona porez na vozila koja zagađuju okoliš, koji je 2015. uveo Boris Johnson.

Konzervativci su iskoristili priliku i optužili ga da nema mnogo obzira prema stanovnicima Londona koji pate zbog povećanja životnih troškova.

Britanski glasači u četvrtak su birali više od 2.000 vijećnika u lokalnim vlastima diljem Engleske, kao i nekoliko gradonačelnika, uključujući i gradonačelnika Londona, a laburisti su zabilježili odličan rezultat.

Parlamentarni izbori održavaju se također ove godine, a ankete pokazuju da bi mogli dovesti na vlast lidera laburista Keira Starmera nakon 14 godina konzervativne vlade.

Izazivajući britanskog premijera Rishija Sunaka da sazove izbore, Starmer je rekao: “Četrnaest godina i, žao mi je, no nije mi bitno koju političku stranku podržavate, ako vam je zemlja u gorem stanju od onog u kojem ste je zatekli, ne zaslužujete biti u vladi ni jednog trenutka duže.”

Izvor: Agencije