Italijani dočekali ‘prvu lijepu vijest’

Ako ovaj trend bude nastavljen, moramo početi razmišljati o fazi 2, piše autor

„La prima cosa bella“. Na našem: Prva lijepa stvar. Tim naslovom rimska La Repubblica pozdravila je jutros Italiju.

Borba sa korona virusom, dakako, nema ni nagovještaj kraja, ali se na Apeninskom poluotoku osjeti blaga doza optimizma, utemeljena u podacima koje je Civilna zaštita objavila u nedjelju.

Naime, iako i dalje dramatično visok, 5. aprila zabilježen je najniži broj umrlih još od 19. marta – ukupno  525. To je 156 smrtnih slučajeva manje prethodnog dana, odnosno gotovo za pola manje nego 27. marta kada je preminulo 969 osoba. Od izbijanja epidemije u Italiji je umrlo 15.887 osoba, najviše u cijelom svijetu.

Reklama

Šef civilne zaštite Angelo Borreli istaknuo je kao pozitivnim podatke da se stabiliziraju i smanjuju brojevi osoba koje su hospitalizirane (28.949) i onih kojima je neophodna intenzivna njega (3.977).

– Krivulja je počela padati – pojasnio je predsjednik Nacionalnog zdravstvenog instituta Silvio Brusaferro.

– Ako ovaj trend bude nastavljen, moramo početi razmišljati o fazi 2 – dodao je Brusaferro.

Reklama

Stabilna krivulja rasta

Sa ukupno 128.948 zabilježenih slučajeva i 91.246 trenutno pozitivnih na Covid-19 Italija je i dalje u samom svjetskom vrhu po broju zaraženih.

No, ono što hrabri epidemiologe je što je krivulja rasta zaraženih stabilna. Broj novih slučajeva u nedjelju je povećan za 3,5 posto, a u prethodnim danima se taj broj kretao oko četiri posto. Postotak rasta je, primjera radi, do 22 marta izražavan u dvocifrenim brojkama (21. marta je iznosio 13,9 posto).

Vladine mjere socijalnog distanciranja počele su se pokazivati efikasnim. Već četiri sedmice 60 miliona Italijana izloženo je strogim zabranama kretanja.

Reklama

Karantin podrazumijeva zabranu izlaska iz kuće izuzev za osobe koje i dalje rade. Dozvoljeni su samo odlasci u prodavnicu po namirnice ili po lijekove u apoteku te izvođenje psa.

Škole i fakulteti su odavno zatvoreni, od 11. marta su zabranjene skoro sve komercijalne aktivnosti, dok je 21. marta Italijanska vlada donijela dekret o zaustavljanju gotovo kompletne industrije u svim pogonima koji nisu presudni za život građana.

Kada će nastupiti i kakve će mjere donijeti druga faza u borbi protiv korona virusa još se ne zna tačno.

Reklama

– U ovom trenutku ne mogu reći do kada će aktuelne mjere trajati  – kazao je premijer Giuseppe Conte u intervjuu za američku TV kuću NBC.

– Od građana Italije tražimo jednu veliku žrtvu, svjestan sam toga, ali ovo je jedini ispravan put da se pobijedi pandemija. Najvažnija poruka koju mogu poslati našim građanima je: Ostanite kući. A ako već morate izići, u kupovinu ili na posao, poštujte sigurnosne mjere – naglasio je Conte.

Planovi za drugu fazu

Ono što je sasvim izvjesno je da druga faza neće označiti potpuno ukidanje mjera ograničenja kretanja i otvaranje svih ustanova i institucija.

Reklama

Osnovni cilj bit će ponovo pokrenuti proizvodnju i povećati prihode, a pri tome izbjeći novo širenje bolesti .

Italijanska vlada je uvođenjem restriktivnih mjera u prošlom mjesecu praktično žrtvovala javnu ekonomiju zarad zdravlja svojih građana. No sada, kada se vide prvi uspješni rezultati, vlasti se nužno moraju pozabaviti pitanjem kako posrnulu ekonomiju ponovo staviti na noge.

Neke procjene govore da bi, ukoliko restrikcije ostanu na snazi do kraja maja, italijanska industrijska proizvodnja na godišnjem nivou bila smanjena za šest posto. Većina ekonomista se slaže da će Italija imati mnogo problema da vrati svoj dug.

Reklama

Zbog toga se od Conteove vlade očekuje novi plan mjera kao podrška već postojećem programu državne pomoći, vrijednom 25 milijardi eura, a koji je usvojen prošlog mjeseca.

Predviđa se plan od pet tačaka koji bi podrazumijevao ponovno pokretanje biznisa u fazama, pridržavajući se propisanih mjera zaštite. To bi u praksi značilo da bi Italijani u skorom periodu mogli opet krenuti na svoje poslove, uz obavezno nošenje maski i poštivanje mjera nepribližavanja drugim osobama. Svako ko bi iskazivao čak i najblaže simptome morao bi se odmah prijaviti zdravstvenim ustanovama i provesti u izolaciji najmanje dvije sedmice.

Vlasti također namjeravaju da putem masovnih testiranja krvi otkriju koje su osobe razvile imunost na Covid-19.

U planu je i izgradnja novih specijalnih bolnica za borbu protiv korona virusa širom zemlje.

Konačno, vlasti razmatraju mogućnost korištenja specijalno dizajniranih telefonskih aplikacija za praćenje i suzbijanje širenja virusa. Ove aplikacije već su dostupne na tržištu i isprobane su u Južnoj Koreji i Izraelu. Njihova moguća upotreba u Italiji je, međutim, već izazvala žestoka protivljenja aktivista za prava na privatnost.

Izvor: Al Jazeera