Arsovski: Dolazak VMRO-DPMNE-a na vlast će zakomplikovati evropski put S. Makedonije

Eventualni dolazak VMRO-DPMNE-a na vlast će komplikovati evropski put Sjeverne Makedonije, kaže politički analitičar Petar Arsovski.

Kandidatkinja konzervativnog VMRO-DPMNE-a izjavila je da u drugom krugu očekuje podršku svih, a posebno onih u opoziciji, dok iz SDSM-a poručuju da još nije kasno za promjenu kursa države i da, iako njihov kandidat nije očekivao ovakav rezultat, ne odustaje od evropske perspektive.

Prema državnoj izbornoj komisiji u Sjevernoj Makedoniji, na osnovu 99 posto obrađenih rezultata: Gordana Siljanovska-Davkova ima 40,08 posto glasova. Aktuelni predsjednik Stevo Pendarovski, kojeg podržava vladajući SDSM ima 19,93 posto glasova. Bujar Osmani iz DUI-ja osvojio je 13,36 posto glasova, dok je Arben Taravari na 9 posto.
Na izborima je bilo sedam kandidata.

Politički analitičar Petar Arsovski kaže da nema većih iznenađenja u prvom krugu i da će rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora itekako utjecati na politički kontekst u kojem se odvijaju parlamentarni izbori, što ukazuje na to da će VMRO-DPMNE sastavljati sljedeću vladu.

Smatra da su političke stranke bile one koje su utvrdile rejting kandidata i da je nezadovoljstvo napretkom S. Makedonije i nezadovoljstvo vladajućom strankom ono što je definisalo broj glasova i za vladajući SDSM i za opozicioni VMRO-DPMNE, koji će, smatra Arsovski, vjerovatno sastavljati sljedeću vladu.

Arsovski kaže da će albanskim strankama biti vrlo teško da se odluče kome će dati podršku u drugom krugu i da će one najvjerovatnije u drugom krugu pozvati svoje birače da glasaju po sopstvenom nahođenju i neće davati partijske upute.

Eventualni dolazak VMRO-DPMNE-a na vlast će komplikovati evropski put Sjeverne Makedonije, smatra Arsovski. “Kako su sada postavljeni uslovi, oni [VMRO-DPMNE] ne prihvataju ustavne promjene za davanje prava Bugarima u makedonskom Ustavu. Da bi se to desilo, VMRO-DPMNE će insistirati na nekakvoj promjeni tih uslova, što će biti veoma težak kompromis za međunarodnu zajednicu”, kaže Arsovski.

Izvor: Al Jazeera